Početna  /  Cvijanović: Fond zdravstva RS mora da bude rekonstruisan
Republika Srpska

Cvijanović: Fond zdravstva RS mora da bude rekonstruisan

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske mora da bude restrukturisan, što je stvar reorganizacije i spremanja u ukupnom zdravstvenom sektoru.

Zeljka_Cvijanovic_SRNA

“To je samo jedna od karika u okviru velikog sektora, koji jeste zahtjevan. Zdravstvo je vrlo ozbiljna i osjetljiva priča. Ako se pogleda u regiji, svugdje su nagomilani silni problemi za koje sigurno postoji određeno objašnjenje. Činjenica je da iz nekog sistema prelazite u drugi sistem, da smo imali nakon toga period konsolidacije u okviru kojeg se nisu možda našla najbolja rješenja”, rekla je Cvijanovićeva danas novinarima u Banjaluci, prenosi RTRS.

Ona je navela da Vlada traga za tim rješenjima i da je sigurna da se i sam Fond zdravstvenog osiguranja Srpske mora reorganizovati što je vidljivo kroz mjere Ekonomske politike koje se moraju preduzimati u okviru zdravstva.

“Važno je da mi paralelno, sanirajući sve ono što su problemi u zdravstvu, obezbjeđujemo kontinuirano unapređenje uslova za naše pacijente i zdravstvene radnike”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je otvoreno Južno krilo Univerzitetskog kliničkog centra Srpske u Banjaluci, dok je u toku izgradnja sjevernog krila ove ustanove, te rekonstrukcija centralnog medicinskog bloka u vrijednosti 84 miliona evra.

“Ulazimo i u izgradnju Bolnice i Ustočnom Sarajevu u vrijednosti 50 miliona KM, dok je završena Bolnica u Bijeljini sa 70 miliona KM, Bolnica u Nevesinju 12,5 miliona KM”, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, nema doma zdravlja koji nije bio pod intervencijom Vlade Republike Srpske u smislu da nisu obezbijeđena određena sredstva za rekonstrukciju, sanaciju ili izgradnju nekih novih domova zdravlja, te seoskih ambulanti.

Cvijanovićeva je dodala da je danas neuporedivo veći broj dijagnostičkih metoda u odnosu na neke metode ranije, kao i broj pacijenata koji se danas tretiraju u Srpskoj, a koji je ranije tretiran u inostranstvu.

Ona je podsjetila da je Narodna skupština Republike Srpske juče usvojila set zakona za borbu protiv sive ekonomije, ističući da očekuje velike rezultate od tih zakona.

“Kroz prikupljanje poreza i doprinosa očekujem stabilizaciju našeg zdravstvenog i penzionog fonda. Ako želimo da sistem funkcioniše, mi se moramo odgovorno prema sistemu ponašati”, zaključila je Cvijanović.

Izvor: SRNA

0 Shares
0 Shares
Copy link