Početna  /  Crnadak: RS protiv punopravnog članstva u NATO, ali za nastavak saradnje
Republika Srpska

Crnadak: RS protiv punopravnog članstva u NATO, ali za nastavak saradnje

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je u Njujorku da u BiH ne postoji konsenzus o punopravnom članstvu u NATO-u, ali da postoji puna saglasnost oko nastavka saradnje sa Alijansom, uključujući što brže aktiviranje Akcionog plana za članstvo /MAP/.

Igor Crnadak (Foto: Moja Hercegovina)

Crnadak je učestvovao juče na sastanku ministara inostranih poslova zemalja Američko-jadranske povelje /A5/ čiji je domaćin bio ministar inostranih poslova Makedonije Nikola Dimitrov.

“U nastavku izlaganja Crnadak je pojasnio da se sve parlamentarne partije iz Republike Srpske protive punopravnom članstvu, ali da nastavak saradnje sa NATO-om podržavaju svi, uključujući i SNSD čiji je visoki funkcioner Nebojša Radmanović, kao član Predsjedništva BiH, potpisao zvaničan zahtjev za aktiviranje MAP-a”, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je dodao da BiH nastavlja sa reformama i u drugim sektorima, a naročito u onim koji su povezani sa procesom evrointegracija.

Crnadak je na sastanku istakao da BiH cijeni značaj Američko-jadranske povelje jer omogućava razmjenu mišljenja i saradnju u oblasti bezbjednosti u regionu.

Pored ministara inostranih poslova zemalja članica A5, ovom sastanku prisustvovao je i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hojt Brajan Ji, sa kojim je Crnadak imao kraći susret po završetku ministarskog sastanka.

Crnadak se juče sastao i sa predsjednikom Nacionalnog komiteta za spoljnu politiku SAD-a Rozmari Dikarlo sa kojom je razmijenio mišljenja o aktuelnoj situaciji u BiH i regionu, procesu evropskih integracija BiH i saradnji sa NATO-om, te aktuelnim svjetskim političkim temama.

Crnadak učestvuje na 72. zasjedanju Generalne skupštine UN, koja se održava u Njujorku.

Oznake
9 Shares
9 Shares
Copy link