Početna  /  Crna Gora izdala potjernicu za Svetozarom Marovićem
Crna Gora Vijesti

Crna Gora izdala potjernicu za Svetozarom Marovićem

Osnovni sud u Kotoru izdao je u srijedu potjernicu za bivšim visokim funkcionerom vladajuće Demokratske stranke socijalista (DPS) Svetozarom Marovićem radi izdržavanja kazne zatvora na koju je osuđen zbog zloupotrebe obavljanja dužnosti.

Svetozar Marović (FOTO: Vijesti.me)

Marović se trenutno liječi u jednoj beogradskoj klinici, a advokati su sudu dostavili ljekarske nalaze tražeći da se izvršenje kazne odgodi.  Međutim, sud u Kotoru to nije prihvatio i za njim je raspisao potjernicu.

Potjernica je izdata radi izdržavanja zatvorske kazne po pravosnažnoj presudi višeg suda u Podgorici od tri godine i deset mjeseci zatvora.

”Naredba je u srijedu dostavljena centru bezbjednosti u Budvi radi izvršenja”, stoji u saopštenju.

Marović je osuđen zbog zloupotrebe dužnosti putem podsticanja i prevare.  Nekadašnji predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, ranije je tužiocima priznao da je bio šef organizovane kriminalne grupe koja je zloupotrebljavala opštinsko zemljište i oštetila budžet Budve za više desetaka milijuna evra te se nagodio s tužilaštvom oko kazne.

Osim zatvora Marović je osuđen na plaćanje 100 hiljada evra novčane kazne te mora vratiti državi više od milion evra.

Iako je rok za plaćanje novčane kazne istekao, kazna mu još nije uvećana za godinu dana zatvora kako je predviđeno. Mediji nagađaju da će Marović uskoro zatražiti azil u nekoj od evropskih država.

Njegov sin, Miloš, koji je, takođe, bio uključen u kriminalnu grupu, nije se javio na odsluženje kazne zatvora, već je u Beogradu dobio srbijansko državljanstvo.

On je od crnogorskih pravosudnih tijela zatražio da kaznu odsluži u Srbiji, što su oni odbili, te i njega, vjerovatno čeka potjernica.

Izvor: FENA

0 Shares
0 Shares
Copy link