Utorak, 28.01.2020
More

  Čović: Više ne dolaze u obzir aktivnosti na izmjeni Izbornog zakona

  Podijeli:

  Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović izjavio je danas da za HNS više ne dolaze u obzir bilo kakve aktivnosti na izmjenama Izbornog zakona BiH.

  Dragan Čović (FOTO: Moja Hercegovina)

  Čović smatra da se u Izborni zakon uopšte “nije smjelo dirati” u izbornoj godini, kao i da je sve, pa i tehnička pitanja, moglo da bude riješeno prije dvije godine.

  On smatra da će se najvjerovatnije opet u parlamentarnoj proceduri naći neke izmjene Izbornog zakona “da bi se tražio novi krivac” za propast, ali da, po njemu, više nema nikakvog smisla dirati bilo šta.

  Čović je naglasio da BiH očekuje mnogo neizvjesnosti u vezi sa sprovođenjem izbornih rezultata, te dodao da BiH ne treba strane diplomate da govore šta će se desiti ako ne bude promijenjeno izborno zakonodavstvo.

  “Mi želimo učiniti sve da nemamo krize do izbora i nakon izbora. Da očekujemo nešto da neko uradi osim nas je neozbiljno. Ostaje puno neizvjesnosti o kojima se mora razgovarati da ne bude krize. Ulazimo u proces kojem ćemo se prilagoditi. Ići ćemo sa drugim planom, mi idemo u projekat B i vodićemo ga tako da ubjedljivo dobijemo izbore”, rekao je Čović nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a.

  Čović, koji je i hrvatski član Predsjedništva BiH, je dodao da mu ne pada na pamet da nagađa kako će pravne praznine biti popunjene nakon izbora.

  Hrvatski narodni sabor danas je razmatrao i nastupanje stranaka okupljenih u HNS-u na predstojećim izborima, a Čović je potvrdio da se osam stranaka izjasnilo da želi zajedno na izbore, a HDZ 1990 i Hrvatska republikanska stranka su ostavile mogućnost da se razgovara o zajedničkom nastupu na nivou BiH nivou, dok će na nižim nivoima ići na izbore odvojeno od ostalih stranaka HNS-a.

  I osam stranaka koje su dogovorile zajednički nastup ostavilo je mogućnost da u nekim kantonima nastupaju odvojeno.

  Kada je riječ o zajedničkom kandidatu HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Čović je naveo da već od danas poslijepodne, kada se održava sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH, kreće proces dogovaranja i objave kandidata.

  “To će biti brzo. Do kraja maja će sve stranke predlagati kandidate. Danas se HDZ uključuje u taj proces, a imaćemo sastanak sa strankama koje idu zajedno i napraviti plan i o kandidatu za člana predsjedništva i drugim pitanjima”, rekao je Čović.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI