Četvrtak, 23.01.2020
More

  Čović: Sa Vučićem o svim otvorenim pitanjima

  Podijeli:

  MOSTAR – Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i domaćin političkog i ekonomskog skupa u Mostaru rekao je za RTS da će razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o svim temama koje su ostale nedovršene i o tome kako pojačati privrednu saradnju.

  Foto: Tanjug

  Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i 60 srpskih kompanija učestvovaće sutra na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru. Danas su planirani susreti sa domaćinom Draganom Čovićem.

  U intervjuu za RTS, Dragan Čović rekao je da očekuje mnogo od sajma u Mostaru i da je radostan da je na 21. sajmu zemlja partner Srbija.

  “Jedna velika zahvalnost predsjedniku Vučiću koji je prošle godine kada smo bili zajedno ovdje, prihvatio da Srbija bude zemlja partner. To za nas znači mnogo, ovo je jedna od najsnažnijih u organizacijskom i svakom drugom smislu, od broja izlagača i broja zemalja koje učestvuju, sajamska manifestacija ošteg tipa”, rekao je Čović.

  Uz veliki broj izlagača iz Srbije i BiH, ne samo u ekonomskom smislu, veze koje nam trebaju mogu se najdirektnije graditi kroz odnose i nastup Srbije kao zemlje partnera, istakao je Čović.

  “Očekivanja su visoka a sve što je do sada urađeno pokazuje da će biti ispunjeno do kraja”, kaže Čović.

  Dvojica članova Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović neće biti na sajmu u Mostaru. Kaže da su pozvani na otvaranje sajma u utorak ujutru, ali je Mladen Ivanić van zemlje. Čović ističe da nije insistirao da drugi kolega dođe, da ne bi imali asimetriju u organizaciji.

  “Čini mi se da će sutra biti dovoljan broj gostiju iz BiH i svih susjeda, što je praksa sajma, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Vlade Hrvatske (Andrej Plenković) i zemlja partner. Specijalni gost je predsjednik Vlade Bugarske (Bojko Borisov) kao zemlje koja predsjedava EU”, rekao je Čović.

  Govoreći o susretu sa predsjednikom Srbije, Čović kaže da od kada je upoznao Vučića saradnja je izvrsna i dok je bio u drugim ulogama, kao i danas kada je predsjednik države.

  Razgovaraće se o svim temama koje su ostale nedovršene uprkos pokušajima zadnjih godinu dana da se ubrza dinamika rješavanja svih otvorenih pitanja između BiH i Srbije i kako pojačati privrednu saradnju. Tržišna razmjena se može evidentno dignuti u oba smjera, smatra Čović.

  “Vjerujem da je i na političkom planu nužnost kontinuitet naših razgovora, razgovori naših članova Predsjedništva sa predsjednikom Srbije, tako i na nivou predsjednika vlada, pojedinih resornih ministarstava, pitanje granica Srbije i BiH postaje starteško pitanje BiH i treba ga okončati jer bi uveliko pomoglo i BiH a i Srbiji”, istakao je Čović.

  O promjeni izbornog zakona u BiH

  Jedna od gorućih tema u BiH je promjena izbornog zakona. Šef delegacije EU u BiH Lars Gubar Vigemark je izjavio da EU nema rezervni plan u slučaju da ne bude postignut dogovor o promjeni izbornog zakona do početka maja.

  Četiri bošnjačke stranke u Sarajevu iznjele su prijedlog o prekomponovanju Doma naroda parlamenta Federacije BiH, po načelu proporcionalnosti u skladu sa popisom iz 1991. godine, a sa druge strane Čović predlaže promjenu izbornog zakona po modelu da jedan narod ne može birati drugom narodu predstavnike u Domu naroda i za članove Predsjeništva BiH.

  Čović kaže da je ostalo vrlo malo vremena – 30 dana kada će Centralna izborna komisija proglasiti izbore, za početak, za prvu nedelju u 10. mesecu ove godine.

  “To znači da ako želimo imati politički odnos i odgovornost prema ovom problemu onda ćemo to i rešiti i mislim da je sve u rukama političkog Sarajeva i bošnjačkih stranka. One okupljene zajedno sa SAD i gospodinom Vigemarkom ali i svim drugima, izgradili su jedno stajalište da je ovo šansa za mnogo snažniju promenu odnosa i kada je Dejton u pitanju to je veliki otklon Dejtona danas to nije želja da se ispoštuje odluka Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju naroda to je potreba koje se javlja već duže vreme u Sarajevu da se od Bih gradi građanska država”, rekao je Čović.

  Kako kaže, prvi korak bio bi federacija gdje bi postala dominantno bošnjačka a onda imaju i dalje planove, to je neostvarivo što se njega tiče.

  “Vjerujem da s te strane jedino rješenje koje mi možemo tražiti je isključivo izmjena izbornog zakona oko tri pitanja a sva su vezana za odluku Ustavnog suda i u prošlogodišnjoj i u onoj pre deset godina”, kaže Čović.

  “Čalnovi predsjedništva se moraju birati na načelu da jedan narod drugom ne bira predstavnike, to je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, to mora biti u klubu naroda, kod Hrvata, kod Bošnjaka kod Srba, nikako mogućnost da nam bošnjaci kao brojni narod biraju klubove i u klubu Srba i u klubu Hrvata ali isto tako i grad Mostar”, zaključio je Čović.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI