Početna  /  Čović: Ostao sam zatečen terminom o sastanku u Konjicu
Bosna i Hercegovina

Čović: Ostao sam zatečen terminom o sastanku u Konjicu

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović je održao konferenciju za medije povodom dešavanja na političkoj sceni BiH.

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH (Foto: Moja Hercegovina)
Dragan Čović, član Predsjedništva BiH (Foto: Moja Hercegovina)

Čović je prokomentarisao dešavanja na bh. političkoj sceni u posljednje vrijeme.

“Dosta dinamično je bilo zadnjih pet ili šest dana. Moj zadnji posjet Sarajevu je bio u petak kada sam sa Ivanićem i Izetbegovićem razgovarao o nekoliko bitnih tema. Nikad ne koristim nijednu riječ koja će kompromitirati ono što zajedno radimo, jer nemamo drugog izbora nego da zajedno radimo”, kazao je on.

Dodao je da je dogovore nemoguće zajednički provesti ukoliko nema povjerenja.

“Da bi sve to funkcionisalo, treba nam vlast koju smo uspostavili prije godinu i četiri mjeseca. Toga nema, ako nemate povjerenja između partnera ili koalicije. Ako uzmete izjave svih nas prije 4-5 mjeseci, vidjećete da nijedan od kolega nije imao ništa loše za kazati o Euroatlantskom putu”.

Kazao je da je dobar posao napravljen, ali da nije smio biti kompromitovan.

“Napravili smo dobar posao, ali ga nismo smjeli kompromitovati kako to činimo u posljednjih pet ili šest mjeseci. Nije se smjelo desiti da odemo u Varšavu bez usaglašenja zajedničkog dokumenta. Bili smo spremni, ali nismo bili jasno odlučni da posao završimo kako treba”.

“Ja moram biti zahvalan dvojici kolega u Predsjedništvu jer ne postoji nijedna tačka dnevnog reda koja nije usaglašena i svaka je jednoglasno usvojena. Na državnom nivou se ne radi tako, vidite da pola tačaka bude oboreno jer nisu kvalitetno pripremljene”.

Glede “spornog” sastanka u Konjicu sa SDA na koji nije došao, Čović je kazao:

“Nismo se usaglasali oko termina, bila je varijanta utorak ili srijeda da bi ja ostao zatečen na vijest o terminu u Konjicu. Izetbegović i ja se nismo čuli od petka kada smo se razišli, niti posredno niti na bilo kakav način”.

Povodom sastanka u nedjelju koji se desio u Istočnom Sarajevu, Čović je kazao:

“Zamjerka za nedjelju je način na koji je organizovan sastanak. Nije problem što se sjelo, problem je što je iz tog sastanka izašao jedan dokument koji je bio zvaničan. Ja podržavam međusobne susrete svih nas. Dugo smo imali problem kako usaglastiti tekst. Problem je da je neko govorio u ime Hrvata. Neko je pokušao igrati se sa mišljenjem jedne strane, a to ne možete raditi jer su to osjetljive stvari. Otišlo se u krivom smjeru kada je u pitanju funkcionisanje mehanizma koordinacije”.

N1 BiH

0 Shares
0 Shares
Copy link