Početna  /  Čović: Bošnjačke stranke žele Hrvatima ponovo da izaberu člana Predsjedništva
Federacija BiH

Čović: Bošnjačke stranke žele Hrvatima ponovo da izaberu člana Predsjedništva

MOSTAR – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da bošnjačke političke stranke ne odustaju od toga da zadrže status kvo i biraju Hrvatima člana Predsjedništva i članove domova naroda.

Dragan Čović (FOTO: Moja Hercegovina)

Čović je na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva stranke rekao da nije važno ko je od stranaka na bošnjačkoj sceni na vlasti, a ko u opoziciji, jer će se svi ujediniti kada na red dođe pitanje poput izmjene Izbornog zakona.
Komentarišću jučerašnji sastanak Nermina Nikšića, Željka Komšića i Bakira Izetbegovića u Ambasadi SAD, Čović je istakao da “neko ima potrebu da na različite načine zove sagovornike i razgovara o pojedinim temama”.

“Zanimljiva je struktura stranaka koje su bile na sastanku. To ide u prilog onome što odavno govorim kad je riječ o političkoj sceni u Sarajevu – da je sasvim svejedno ko je `lijevo`, a ko `desno`. Veliko je čak i pitanje ko je `lijevi`, a ko `desni` jer svi nastupaju s iste pozicije”, naglasio je Čović.

On je dodao da je prije nekoliko dana razgovarao sa ambasadorom SAD u BiH Morin Kormak i da će se za nekoliko dana sastati sa predstavnicima Stejt departmenta.

“Naš stav je jasan – do kraja sprovesti presudu Ustavnoga suda BiH u predmetu `LJubić`. Legitimno predstavljanje na svim nivoima je nešto oko čega ne možemo pregovarati. Po kojem će se modelu birati delegati u Dom naroda manje je važno, ali je nužno da se zadovolji načelo legitimnog predstavljanja. To je osnova svega”, rekao je Čović.

On je naveo da je Hrvatima važno da se osigura da hrvatski narod bira svoje predstavnike i da se sprovede odluka Ustavnog suda. Čović je dodao da svako na svoj način može tumačiti odluke Ustavnog suda, ali da je odluka tu da bi bila sprovedena.

Čović je istakao da OHR nema šta da traži u vezi sa donošenjem izmjena Izbornog zakona BiH jer je BiH pred otvaranjem pregovora sa EU.

On je naglasio da je Predsjedništvo HDZ-a BiH danas raspravljalo o izborima u BiH i svemu onome što bi trebalo uraditi.

Čović je rekao da se 10 stranaka HNS-a na prošloj sjednici u Vitezu izjasnilo za zajednički nastup na izborima, a da jedino nije bio prisutan HDZ 1990, iz kojeg su se naknadno oglasili.

“Navikli smo mi na to. Predsjednik im dogovori jedno, a kantonalni odbori pričaju drugo. Predsjednik kantonalnog odbora HDZ 1990 Sarajevo piše saopštenja, pa nakon toga pređe u SDA. Njima su otvorena vrata, kao i svakom drugom”, naveo je Čović.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap