Utorak, 28.01.2020
More

  Čović: Bošnjačke stranke žele Hrvatima ponovo da izaberu člana Predsjedništva

  Podijeli:

  MOSTAR – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da bošnjačke političke stranke ne odustaju od toga da zadrže status kvo i biraju Hrvatima člana Predsjedništva i članove domova naroda.

  Dragan Čović (FOTO: Moja Hercegovina)

  Čović je na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva stranke rekao da nije važno ko je od stranaka na bošnjačkoj sceni na vlasti, a ko u opoziciji, jer će se svi ujediniti kada na red dođe pitanje poput izmjene Izbornog zakona.
  Komentarišću jučerašnji sastanak Nermina Nikšića, Željka Komšića i Bakira Izetbegovića u Ambasadi SAD, Čović je istakao da “neko ima potrebu da na različite načine zove sagovornike i razgovara o pojedinim temama”.

  “Zanimljiva je struktura stranaka koje su bile na sastanku. To ide u prilog onome što odavno govorim kad je riječ o političkoj sceni u Sarajevu – da je sasvim svejedno ko je `lijevo`, a ko `desno`. Veliko je čak i pitanje ko je `lijevi`, a ko `desni` jer svi nastupaju s iste pozicije”, naglasio je Čović.

  On je dodao da je prije nekoliko dana razgovarao sa ambasadorom SAD u BiH Morin Kormak i da će se za nekoliko dana sastati sa predstavnicima Stejt departmenta.

  “Naš stav je jasan – do kraja sprovesti presudu Ustavnoga suda BiH u predmetu `LJubić`. Legitimno predstavljanje na svim nivoima je nešto oko čega ne možemo pregovarati. Po kojem će se modelu birati delegati u Dom naroda manje je važno, ali je nužno da se zadovolji načelo legitimnog predstavljanja. To je osnova svega”, rekao je Čović.

  On je naveo da je Hrvatima važno da se osigura da hrvatski narod bira svoje predstavnike i da se sprovede odluka Ustavnog suda. Čović je dodao da svako na svoj način može tumačiti odluke Ustavnog suda, ali da je odluka tu da bi bila sprovedena.

  Čović je istakao da OHR nema šta da traži u vezi sa donošenjem izmjena Izbornog zakona BiH jer je BiH pred otvaranjem pregovora sa EU.

  On je naglasio da je Predsjedništvo HDZ-a BiH danas raspravljalo o izborima u BiH i svemu onome što bi trebalo uraditi.

  Čović je rekao da se 10 stranaka HNS-a na prošloj sjednici u Vitezu izjasnilo za zajednički nastup na izborima, a da jedino nije bio prisutan HDZ 1990, iz kojeg su se naknadno oglasili.

  “Navikli smo mi na to. Predsjednik im dogovori jedno, a kantonalni odbori pričaju drugo. Predsjednik kantonalnog odbora HDZ 1990 Sarajevo piše saopštenja, pa nakon toga pređe u SDA. Njima su otvorena vrata, kao i svakom drugom”, naveo je Čović.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI