Početna  /  Čović Bez izmjene Izbornog zakona izbora neće biti
Bosna i Hercegovina

Čović Bez izmjene Izbornog zakona izbora neće biti

Nakon danas održane sjednice Predsjedništva BiH javnosti se obratio Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. U svojim izjavama dotakao se brojnih tema, od Upitnika Evropske komisije, reakcije na izjavu austrijskog ministra Sebastijana Kurca o pokrivenim ženama, Pelješkog mosta, knjiženja imovine, MAP-a, energetskog sektora…

Govoreći o prevođenju odgovora Upitnika Evropske komisije, kazao je da je procjena kako da će trebati angažovati oko 100 prevodilaca i da će za taj posao biti potrebno 60 dana te će preciznije podatke moći dati naknadno.

“Mislim da smo vratili optimizam i počeli raditi ono što je trebalo raditi prije četiri-pet mjeseci”, kazao je Čović.

Na pitanje o izjavi ministra spoljnih poslova Austrije Sebastiana Kurca da se u Sarajevu i Prištini ženama plaća da na ulice izlaze sasvim pokrivene, nije želio komentarisati njegove riječi već je istakao kako ne vjeruje da druge administracije ili dijelovi administracija mogu imati neki uticaj na BiH.

Pozvao je da se što više “zatvara prostor” bilo kakvim uticajima i manipulacijama o određenim temama.

“O toj temi smo raspravljali, a inače odnose države sa Islamskom zajednicom BiH će regulisati sporazum koji je u pripremi. Ne treba kalkulisati i ostavljati prostora za bilo kakve manipulacije”, kazao je Čović i pozvao sve u našoj zemlji da snažnije djeluju s više autoriteta i tako pošalju poruke.

I o Pelješkom mostu je kazao da je problem koji se može vezati s prethodnim pitanjem – nedjelovanjem zajednički.

“Većina država sebi to u svijetu ne bi dozvolila. Neodgovorno se ponašamo prema BiH i iz velike ljubavi svašta nazovemo zaštitom BiH”, dodao je i pozvao bh. lidere na zajednički stav.

On je mišljenja i da je BiH ranije kroz svoje institucije kazala sve o toj temi, kao i komisije koje su sarađivale sa onima iz Hrvatske.

“Ono što ja znam, svi uslovi koje smo mi poslali u vezi tehničkog izvođenja projekta su s hrvatske strane ispoštovani. Razgovarao sam i sa hrvatskim premijerom Plenkovićem, oni žele direktnu komunikaciju i nastavljaju projekat za koji su osigurali 80 posto sredstava. Taj projekat je prevažan i za BiH i to ne treba minimalizovati”, poručio je Čović.

Hrvatski član predsjedništva je govorio o posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kazavši da njegov dolazak vrlo jasno ukazuje da posjeta ima važan značaj, budući da Bosna i Hercegovina dugo nije imala predsjednika Srbije u posjeti.

“Mnoštvo je tema o kojima ćemo razgovarati u Bosni i Hercegovini, a to sve je u našem zajedničkom interesu. Bosna i Hercegovina mora definisati svoje granice sa susjedima, prvenstveno sa Hrvatskom i Srbijom”, kazao je Čović.

Istakao je da kako se budemo približavali izborima sve će više biti političkih strategija i kolosijeka, što kroz stranačke funkcije, pa i zvanične funkcije.

“Vrijeme je predizborno, pa se može očekivati jedan odnos biračkog tijela prema takvom djelovanju”, naveo je Čović.

Dodao je kako je moguće da će se otvoriti snažnije mogućnosti da se aktiviraju važne strategije, kao što je MAP.

“Ja ću uskoro biti u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je Čović, dodavši da moraju biti jasno definisana djelovanja u pogledu aktivacije MAP-a i pristupa NATO-u.

Istakao je kako većina onog što su dosad uradili u pogledu Izbornog zakona, da su radili planski.

“Radujem se da već neka stranka koja je najavila svoj prijedlog – da da svoj prijedlog. To ćemo kroz parlamentarnu raspravu najbolje raspraviti. Dakle, onaj prijedlog koji će zaštiti da jedan narod drugom bira političke predstavnike”, istakao je Čović, dodavši da bez Izbornog zakona izbora neće biti.

“Mi to moramo popuniti. To ne treba shvatiti kao političko nadmudrivanje”, zaključio je Čović.

14 Shares
14 Shares
Copy link