Početna  /  CIK kao preuranjene odbio zahtjeve za poništenje izbora
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

CIK kao preuranjene odbio zahtjeve za poništenje izbora

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine održala je večeras 68. hitnu sjednicu na kojoj je razmatrano nekoliko zahtjeva za ponovnim brojanjem glasova, ali i poništavanjem Opštih izbora u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici kojom je predsjedavao Suad Arnautović, članovi CIK-a razmatrali su tri tačke dnevnog reda. Prva tačka odnosila se na zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića.

Ovaj zahtjev uputilo je nekoliko stranaka, uključujući i Socijalističku partiju RS-a, koaliciju Ujedinjeni za slobodnu Bosnu i Hercegovinu, te Pokret za državu. Pojedini zahtjevi odnosili su se samo na određene opštine, dok je jedan uključivao i ponovno brojanje glasova za sve nivoe vlasti u BiH.

Međutim, svi zahtjevi su odbačeni te je navedeno kako su preuranjeni.

Takođe, na sjednici je raspravljano i o nekoliko zahtjeva koji se tiču kontrolnog brojanja glasačkih listića, a ove zahtjeve osim stranaka uputilo je i nekoliko građana. I ove zahtjeve članovi CIK-a su odbacili kao preuranjene.

Na kraju sjednice, članovi Centralne izborne komisije raspravljali su i o zahtjevima koji se odnose na poništavanje izbora, ali su i oni odbačeni.

Centralna izborna komisija BiH nije večeras utvrdila preliminarne rezultate izbora za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske i to će učiniti kada se steknu uslovi za to, rekao je predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

Arnautović je rekao da je Glavni centar za brojanje nije okončao kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednike Srpska.

– Od 2.239 biračkih mjesta u izbornoj jedinici Republika Srpska, prema naredbi CIK-a za kontrolno ponovno brojanje, obrađeno je 1.070 biračkih mjesta iz 13 opština, odnosno gradova – rekao je Arnautović.

Kako je rečeno na večerašnjoj hitnoj sjednici CIK-a, rezultati izbora za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske biće utvrđeni dopunskom odlukom nakon što se steknu uslovi za to.

Ova odluka je usvojena jednoglasno na večerašnjoj hitnoj sjednici CIK-a BiH.

CIK BiH je utvrdio i objavio preliminarne rezultate izbora za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i skupštine kantona.

Od objavljivanja ove odluke teče rok za prigovore, koji traje do 25. oktobra do ponoći.

CIK BiH danas je trebalo da utvrdi i objavi rezultate opštih izbora, što je rok propisan Pravilnikom o provođenju izbora.

Pravilnikom je predviđeno da “CIK utvrđuje i objavljuje izborne rezultate nakon objedinjavanja rezultata glasanja sa redovnih biračkih mjesta i rezultata dobijenih prebrojavanjem glasova u Glavnom centru za brojanje najkasnije 20 dana nakon održavanja izbora”.

Predsjednik SNSD-a i kandidat za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će protiv svih članova CIK-a BiH biti podnesene krivične prijave ukoliko danas ne budu objavljeni preliminarni rezultati izbora za predsjednika Srpske.

CIK je 10. oktobra po službenoj dužnosti naredio otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića na svim redovnim biračkim mjestima u Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Protiv ove naredbe glasao je član CIK-a Vlado Rogić, uz obrazloženje da naredba nije zasnovana na Izbornom zakonu BiH i da je preuranjena, jer još nisu utvrđeni rezultati izbora.

Izvor: Srpskainfo

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap