Početna  /  Centralni glasački spisak spreman: 1.219.399 građana može na referendum
Bosna i Hercegovina Republika Srpska Vijesti

Centralni glasački spisak spreman: 1.219.399 građana može na referendum

Napravili smo centralni glasački spisak, ustvrdili smo tačan broj glasačkog tijela u Srpskoj od 1.219.399 građana, hvale se članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Dvanaest dana prije građanskog izjašnjavanja kažu da će, što se njih tiče, referenduma biti – i da sve ide po planu i programu.

“Ono što slijedi vrlo brzo, a to je negdje od 15. do 20. zaključno sa dvadesetim, je kompletna distribucija glasačkog materijala u opštinske i gradske komisije što je potpuno u skladu sa planom aktivnosti”, rekao je Siniša Karan, predsjedavajući Republičke komisije za sprovođenje referenduma.

Prije toga, biće gotovo štampanje kompletnog glasačkog materijala u “Službenom glasniku”. Čitav posao je, tvrde u komisiji, u završnoj fazi. Oni koji su po ugovoru sklopljenim sa Vladom Srpske zaduženi za taj posao samo su rekli da će referendumske listiće štampati na već nabavljenom materijalu.

“Za zaštićeni papir, druge papire i ostali repromaterijal koji će se utrošiti za štampanje glasačkog materijala nemamo potrebe raspisivati  tender jer je to samo manji dio materijala koji smo, za redovne potrebe naše štamparije, već ugovorili kroz otvoreni postupak javne nabavke još u mjesecu junu ove godine”, kažu u “Službenom glasniku” RS.

Članovi komisije ponovili su tvrdnje da su iz CIK-a trebali da im dostave centralni birački spisak. Pošto im je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine žalbu proglasilo nedopuštenom – uskoro će apelaciju pisati Ustavnom sudu BiH. Da su složni u odlukama tvrde i ostali članovi republičke komije.

” Bez obzira na sastav komisije jer su članovi iz različitih političkih opcija, komisija djeluje jedinstveno i sve odluke smo donosili jedinstveno, imamo razmjenu mišljenja ali se na kraju usaglasimo šta je najbolje za uraditi da se ova odluka NSRS provede”, rekao je Nedeljko Glamočak, član Republičke komisije za sprovođenje referenduma

U komisiji kažu da su riješili problem Brčko distrikta. Građani sa državljanstvom Srpske glasaće u Bijeljini i Donjem Žabaru. Referenduma će biti u svim predstavništvima Srpske, osim u Grčkoj i Sjedinjenim Američkim državama zbog komplikovanog zakonodavstva.

0 Shares
0 Shares
Copy link