Početna  /  Čak 92 škole u Republici Srpskoj neće upisati niti jednog prvačića!
Republika Srpska

Čak 92 škole u Republici Srpskoj neće upisati niti jednog prvačića!

U novu školsku godinu koja je pred nama (2019/2020.) samo u Unsko-sanskom kantonu biće zatvoreno 39 osnovnih škola. Nevjerovatno, gotovo kataklizmično zvuči podatak da 92 škole u Republici Srpskoj neće upisati nijednog prvačića!

Foto: Ilustracija

Nijedan prvačić iduće školske godine neće sjesti u klupe u čak 92 područna odjeljenja osnovnih škola u Srpskoj, a da je situacija zabrinjavajuća potvrđuje i podatak da su tri centralne škole u prvi razred upisale svega tri ili četiri đaka.

Ključ u bravu 39 škola

U novu školsku godinu koja je pred nama (2019/2020.) samo u Unsko-sanskom kantonu biće zatvoreno 39 osnovnih škola, najviše područnih. Bez posla će ostati 229 učitelja i nastavnika. Tako je pokazala analiza primjenjivosti pedagoško-normativnih akata s prijedlozima reformi, a utvrdila ju je Komisija pri Ministarstvu obrazovanja Vlade USK.

Zatvaranje škola i smanjenje broja zaposlenih u prosvjeti, direktna je posljedica manjeg broja djece u školama. Prethodnih godina u velikom broju odjeljenja bilo i mnogo manje učenika od zakonskog minimuma, koji podrazumijeva najmanje 18 učenika.

Vlasti Unsko-sanskog kantona najavile su bolne rezove, zbog čega su, kao i zbog kršenja kolektivnog ugovora, prije mjesec dana protestovali prosvjetni radnici ovog kantona. Za septembar su najavili generalni štrajk, piše RSE.

 

375 Shares
375 Shares
375 Shares
Copy link