Početna  /  Bura u Crnoj Gori: Abazović tvrdi da je prislukšivan zbog Temeljnog ugovora
Crna Gora Izdvajamo

Bura u Crnoj Gori: Abazović tvrdi da je prislukšivan zbog Temeljnog ugovora

Foto: N1
Abazović sumnja da su ga pojedinci unutar tajne službe prisluškivali uoči potpisivanja Temeljnog ugovora, saznaju “Vijesti”. Potvrdio da je zatražio da se slučaj ispita, ali nije želio da komentariše dok ne dobije odgovor od ANB.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović tražio je od novog menadžmenta Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) da provjere da li su ga agenti tajne službe prisluškivali u julu, uoči potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), saznaju “Vijesti”.

“Vijesti” iz izvora bliskih sektoru bezbjednosti saznaju da Abazović sumnja da su ga pojedinci unutar ANB nezakonito prisluškivali u julu, u periodu kada je trebalo da bude potpisan Temeljni ugovor.

Prema istim informacijama, Abazović je tražio od novog menadžmenta ANB da provjere istinitost tih infomacija i sada se radi na tome.

Abazović je za “Vijesti” potvrdio da je tražio provjeru, ali je istakao da neće ništa komentarisati dok od Agencije ne dobije precizan odgovor.

Doskorašnji šef ANB Savo Kentera sinoć nije odgovarao na telefonske pozive i poruku “Vijesti”.

Na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, u srijedu, poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković je tokom polemike pominjao audio-snimke Abazovića, ali nije precizirao na šta aludira.

Abazović i patrijarh SPC Porfirije potpisali su Temeljni ugovor (TU) 3. avgusta u Vili Gorica, bez prethodne najave. Potpisivanje TU izazvalo je burnu reakciju dijela javnosti i političkih struktura bliskih Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i Socijaldemokratskoj partiji (SDP), a nerijetko se u tom periodu moglo čuti da se radi o pitanju od značaja za nacionalnu bezbjednost.

Nakon potpisivanja TU, DPS, SDP, Socijaldemokrate (SD), Liberalna partija (LP) i Demokratska unija Albanaca (DUA) podnijele su parlamentu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi. To je i urađeno 15 dana kasnije.

ANB je u ranijem periodu, kada je njome upravljao Dejan Peruničić, bila potresena aferom nezakonitog praćenja i prisluškivanja političkih oponenata tadašnje vlasti.

Govoreći o zahtjevu premijera da se utvrdi da li je prisluškivan, sagovornik iz bezbjednosnog sektora kazao je da će to biti urađeno.

“S tim u vezi biće sprovedene aktivnosti koje se odnose i na ovaj slučaj”, rekao je isti izvor.

On objašnjava da, ako su postojale takve aktivnosti, one nisu mogle biti zakonite, i da, ako ih je bilo, rađene su suprotno pravilima službe.

Za prisluškivanje je nužna dozvola Vrhovnog suda.

Izvor: N1

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap