Početna  /  Broj kineskih turista u BiH upeterostručen, problem manjak prevodilaca za kineski jezik
Bosna i Hercegovina

Broj kineskih turista u BiH upeterostručen, problem manjak prevodilaca za kineski jezik

ilustracija

Kako je rekao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, od ove konferencije očekuje se mnogo na unapređenju turističke ponude kojom će se osigurati veći broj kineskih turista u BiH i zemljama regije.

“Razvoju turizma svakako doprinosi komunikacija koja je sada efikasnija i brža jer imamo više destinacije koje povezuju BiH, odnosno ovaj dio Evrope s Kinom, kako linije s Bečom tako i uspostavom linije s Beogradom. U 2016. godini u BiH je boravilo blizu 17.000 kineskih turista, ali se oni zadržavaju u našoj zemlji samo dva dana. Ovaj samit je nastojanje da duže ostaju u BiH. Imamo nedostatak prevodilaca za kineski jezik i na tome će BiH raditi u narednom periodu, kao i na brendiranju određenih destinacija koje su zanimljive turistima”, rekao je Šarović.

Istakao je kako turistička ponuda za kineske turiste treba biti regionalnog karaktera jer su u regiji sve zemlje male.

Zamjenik ministra turizma NR Kine Du Jiang kazao je kako mu je drago što je posjetio Sarajevo koje je poznato po svojoj multietičnosti i naglasio kako je broj turista porastao sa 500.000 u 2011. godini na 1.250.000 u 2016. godini.

“Zabilježili smo dobar rezultat zahvaljujući inteziviranju saradnje i uspostavljanju niza mehanizama. BiH predstavlja atraktivnu turističku destinaciju za kineske turiste jer je bogata kulturno-historijskim znamenitostima”, rekao je Jiang.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako puno očekuje od ovog samita, te da je fokus na turizmu s obzirom na to da postaje sve značajnija privredna grana koja se razvija pozitivnom dinamikom.

“BiH se nalazi među 20 zemalja svijeta po broju turističkih posjeta i to nas raduje. Kina je zemlja koja daje najveći broj turista i želimo da BiH postane najznačajnija turistička destinacija za njih”, kazao je Zvizdić.

Istakao je kako će pokrenuti inicijativu o direktnoj avioliniji koja će povezati Peking s Beogradom i Sarajevom radi bolje povezanosti.

U poslijepodnevnim satima kineski predstavnici će održati sastanak s bh. privrednicima gdje će biti razgovarano i unapređenju privredne saradnje.

“U Budimpešti ćemo potpisati ugovor o izgradnji Bloka TE 7 u Tuzli, ali razgovarat će se i o saradnji u oblasti energetike i drugih projekata”, kazao je Zvizdić.

0 Shares
0 Shares
Copy link