Početna  /  Britanski Vrhovni sud odlučuje o Bregzitu
Svijet Vijesti

Britanski Vrhovni sud odlučuje o Bregzitu

Britanski Vrhovni sud počeo je danas istorijsko suđenje na kojem će odlučiti treba li britanski parlament dati dopuštenje vladi da počne pregovore o napuštanju Europske unije.

britanija_bregzit

Prvi put u istoriji svih 11 sudija Vrhovnog suda okupilo se na zahtjev vlade koja nastoji osporiti odluku suda niže instance da mora dobiti odobrenje zastupnika prije nego pokrene proces Bregzita.

Visoki sud prošli je mjesec presudio da britanska vlada sama nema izvršno ovlašćenje za aktivaciju člana 50 Lisabonskog ugovora, čime će formalno početi razdruživanje.

Ta je odluka razljutila pobornike Bregzita, a neki britanski listovi optužili su sudije da ne poštuju volju građana koji su glasali za izlazak iz EU-a na referendumu 23. juna.

Predsjednik Vrhovnog suda Dejvid Neuberger pozvao je na početku suđenja da se ne dolijeva ulje na vatru i osudio prijetnje tužiocima.

Poručio je da će sudije odluku donijeti bez političkih predrasuda uprkos kritikama pobornika Bregzita.

Glasanje u parlamentu o članu 50 moglo bi omogućiti pobornicima ostanka u EU-u da odgode ili ublaže istupanje iz Unije.

Državni advokat Džeremi Vrajt, glavni pravni savjetnik britanske vlade, iznio je vladine argumente na početku četverodnevnog saslušanja, koje se prenosi uživo na televiziji, a presuda se očekuje u januaru.

Ustvrdio je da vlada ima ustavno ovlašćenje nad spoljnim poslovima, uključujući pravo istupanja iz međunarodnih ugovora, po tzv. “isključivim kraljevskim povlasticama”, za koje je kazao da “nisu istorijski relikt nego savremena potreba.”

Tužioci tvrde da bi britanski građani zbog toga ostali bez nekih prava koje im daje evropsko pravo, a to po njihovom mišljenju može odobriti samo parlament.

Ako izgubi, očekuje se da će vlada predložiti vrlo kratak prijedlog zakona, navodno od samo tri retka teksta, koji će pokušati brzo progurati kroz parlament kako bi aktivirala član 50.

Britanska premijerka Tereza Mej poručila je da glasanje parlamenta neće promijeniti njene planove da član 50 aktivira do kraja marta 2017. godine.

No, oporbeni laburisti najavili su u subotu da će pokušati unijeti izmjene u vladin prijedlog zakona, kakav god on bio, što bi moglo otegnuti taj proces.

Predstavnici Škotske, Velsa i Sjeverne Irske takođe smatraju da njihove regionalne skupštine moraju dati svoj pristanak.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson vjeruje da će vlada pobijediti, no pravni stručnjak Mihael Zander, profesor na Londonskoj školi ekonomije i politologije, smatra da to neće biti tako jer je prvobitna presuda bila “jednoglasna i vrlo snažna”.

“Po mom mišljenju, vlada bi mogla izgubiti 11:0”, napisao je u pravnom časopisu Counsel.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap