Početna  /  Fondacija Infohouse, UG Budućnost i EU u BiH u akciji: Biznis anđeli počinju da rade
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

Fondacija Infohouse, UG Budućnost i EU u BiH u akciji: Biznis anđeli počinju da rade

Pedesetogodišnja R.O. je godinama trpjela nasilje svog muža dok su joj u policiji i lokalnom centru za socijalni rad govorili da pretrpi, da je samo pijan ili mamuran, ali nakon 17 godina je odlučila da više neće trpjeti i s kćerkama otišla u sigurnu kuću. Bila je tamo 4,5 mjeseca, a onda je otišla u podstanare, pokrenula razvod i odlučila da pokrene vlastiti biznis – agenciju za čišćenje zatvorenih prostora, stanova i kancelarija.

Piše: Rubina Čengić

Pomoć pri pokretanju biznisa će dobiti kroz projekat Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u porodici koji, uz pomoć Evropske unije u BiH, realizuju Fondacije INFOHOUSE iz Sarajeva i Udruženje građana Budućnost iz Modriče.

“Na otvoreni poziv za dodjelu grant sredstava prijavilo se 35 žena od kojih je izabrano njih 18 kojima će biti dodijeljena grant-sredstva u iznosu od 3.000 do 5.000 eura. Dobitnice granta su prošle treninge na kojima im je preneseno znanje o razvijanju i jačanju njihovih biznisa, a u nastavku projekta, do uspješne realizacije njihovih poslovnih ideja, će s njima raditi biznis-anđeli”, rekla je Gordana Vidović iz UG Budućnost Modriča na otvorenju prvog Foruma biznis anđela koji je održan u Sarajevu 29. novembra, a u okviru 16 dana aktivizma i povodom 25. novembra – Dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Koliko je ovakav projekat važan pokazuju statistike koje govore da svaka treća žena starija od 15 godina trpi neku vrstu nasilja u porodici i da se 90 posto žena koje su preživjele nasilje vraćaju nasilniku jer su ekonomski ovisne, nemaju imovinu ili prihode od kojih bi mogle same živjeti.

Jedan od izlaza iz kruga nasilja je zaposlenje, kaže Mirsada Poturković iz sarajevskog kantonalnog Centra za socijalni rad.

“Naše iskustvo pokazuje da je zaposlenje za svaku ženu jedan od izlaza iz kruga nasilja u kom se nalaze i to jedan od najvažnijih. Događa se da se žena koja je bila žrtva nasilja vrati počinitelju nasilja kada nađe posao, ali je veliki broj onih koje se ne vraćaju. Istina – sve zavisi od toga koliko dugo je žena trpjela nasilje, kakvo je to nasilje bilo, kakve je posljedice na ženu ostavilo, ali nema ponuđenog izlaza ako nema zaposlenja”, kaže Poturković.

Za biznis anđele prijavilo se 40-ak kompanija i pojedinaca iz cijele BiH.

“Cilj Foruma je bio da se upoznamo, da odaberemo anđele koji u ovom trenutku mogu pružiti najbolju podršku odabranim ženama i da vidimo kako što svrsishodnije pomoći ženama koje su dobile grantove jer će njihovi biznis anđeli tokom naredne godine s njima raditi 120 sati ili 15 radnih dana kao mentori u uspostavljanju biznisa, razvoju ideje i praćenju rasta biznisa. Jako nam je važno da se uključio i privatni sektor, predstavnici privatnih kompanija jer oni iz prve ruke znaju kako funkcioniše postupak pokretanja biznisa, koji su to izazovi, kako opstati na tržištu, koje su to ključne stvari na koje treba obratiti pažnju, kako promovirati biznis, kako se pozicionirati na tržištu, kako analizirati konkurenciju, formirati cijenu… , kaže Adin Šabić iz Fondacije INFOHOUSE.

A jedna od anđela je i Nadira Korjenić Ahatović iz Zavrzlama Art Studio

“Mi se bavimo dizajniranjem svega što možete zamisliti i prenijeti na papir ili drugi materijal, a ja sam i kreativka i administrativka i jako želim da pomognem nekoj od žena. Mi inače dugo sarađujemo sa Infohouse Fondacijom i oni su me pozvali jer znaju kako je tekao moj put od nastanka kompanije, a kada sam dobila poziv nisam razmišljala ni sekunde – mislim da ne treba postojati razlog da budete dio priče koja pomaže ženi da nakon teškog perioda uspije da se ekonomski osnaži i život učini boljim, ljepšim, uspješnijim. Nastojaću da pomognem u svim segmentima rada i života u svako doba dana i noći, biću tu i za podizanje biznisa, ali i za razgovor, za šutnju, za bilo šta što joj bude potrebno od mene. Dakle ne samo biznis, nego bilo šta što do sada nije mogla da uradi, i nadam se da će to postati jedno dugoročno prijateljstvo”, kaže Korjenić-Ahatović koja još uvijek ne zna kome će biti biznis-anđeo.

“Važno je praviti mreže i razvijati solidarnost jer živimo u tradicionalnom okruženju gdje se ženi ne priznaje uspjeh, i to ne samo od muškaraca, nego i od žena i zaista je potrebno da se probudi svijest o sposobnostima žena da budu uspješne u biznisu jer žena posao završi dok muškarac smisli odakle bi krenuo”, govori Korjenić-Ahatović i naglašava da primjećuje da se odnos prema ženama ipak mijenja i da raste svijest o ženama u biznisu, ali da još uvijek nismo svjesni količine nasilja koje žene trpe u svojim porodicama.

“Znamo da se dešava, ali nismo svjesni u kojoj količini, pa možda i nama najbližim ženama, a možda i muškarcima, jer nas, kao, niko nije pitao za pomoć, a žene to kriju jer se plaše da priznaju da su žrtve nasilja, stide se zbog tradicionalnog okruženja, plaše se šta će ko reći, kako će gledati djecu i trpe u samoći”, kaže Korjenić-Ahatović i zaključuje da sistem ne radi dovoljno da pomogne ženama žrtvama nasilja.

R.O. se raduje da će imati biznis-anđela koji će joj pomoći u razvijanju njenog biznisa.

“Radujem se da ću imati baš svoju mentoricu koja će mi pomoći i nadam se da će sve biti dobro. Imala sam već neku edukaciju, radila sam ranije na čišćenju kancelarija i objekata i znam raditi, ali moram još učiti jer krećem od nule. Razvod je u toku, a ja trebam raditi jer moram djecu školovati. Podstanari smo i naravno da imam straha, imam 50 godina, biće mnogo obaveza i znam da neće biti lahko. Biće prepreka, ali bolje to nego da trpim nasilje. Presretna sam, a i djeci je drago jer ćemo imati redovna primanja i sigurna sam da će sve će biti ljepše i lakše”, kaže R.O.

Svojim prisustvom i aktivnostima svoju podršku projektu dali su Privredna komora KS, Zavod za zapošljavanje RS, ali i Agencija za ravnopravnost polova u BiH i Gender centar FBiH.

Direktorica Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Samra Filipovic-Hadziabdić  je ocijenila da je ekonomsko osnaživanje žena i preventiva i zaštita.

“Preventiva u smislu da se osnažuju žene da ne bi postale žrtve nasilja”, poručila je Filipović-Hadžiabdić.

Direktorica Gender Centar Federacije Bosne i Hercegovine Ana Vuković je rekla da je ekonomsko osnaživanje ključno za žene koje su žrtve nasilja.

Mi često govorimo o tome šta su to uzroci nasilja, pa kažemo da je to siromaštvo, da je to letargija, da su to razne ovisnosti, nedostatak posla, međutim jesmo li se ikada zapitali zašto žene trpe nasilje godinama? Prema našim istraživanjima je to najčešće ekonomska ovisnost žena, pogotovo ako ima djecu”, poručila je Vuković

Direktorica Fondacije Infohouse Dženana Alađuz je pojasnila da su Infohouse i UG Budućnost sretni da mogu praktično doprinijeti smanjenju nasilja ili bar ublažiti posljedice, a da su u Evropskoj uniji pronašli prijatelja koji je sa 100.000 KM pomogao da se podrže kvalitetne biznis ideje.

Gianluca Vannini, šef odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH, je podsjetio da je borba protiv nasilja nad ženama jedan od ključnih prioriteta EU, te da je pandemija pogoršala situaciju s nasiljem u porodici. 

“Nasilje nad ženama uzrokovano je širom rodnom pristranošću i nejednakošću, te je neophodno udružiti snage kako bi se postigao napredak. Ponosan sam na svaki korak koji poboljšava život žena i djevojaka, a ovaj projekat to jeste. Nastavljamo svoju podršku jer svi moramo učiniti više i bolje ka rodnoj ravopravnosti i uklanjanju nasilja nad ženama”, rekao je Vannini.

Među 18 podržanih poslovnih ideja su proizvodnja bezglutenskih proizvoda, didaktičnih igračaka, potom usluge čišćenja, ali i proizvodnja svijeća ili postavljanje autopraonice, a ovo je bio prvi susret biznis-anđela od projektom planirana tri. 

“Odabrane žene počinju da rade početkom 2022. godine. Važno je da sada djelujemo zajedničkim snagama jer tako možemo krčiti sigurniji put za poslovni uspjeh i ekonomsku nezavisnost žena koje su bile žrtve nasilja i biti promjena koja nam je nužna”, rekao je Šabić.

Samo neke od kompanija koje su uzele učešće u ovom projektu su BH Telecom, kreatorka Emina Husedžinović Ibrahimović, Zavrzlama Art Studio, Belma ART, Teta Pričalica d.o.o, Advantis broker osiguranja Banja Luka, Pedant, COMMA is ZAREZ, Administrator.ba, Bistro Zdravo, Udruženje poslovnih žena u BiH, Visoka škola za turizam i menadžment Konjic….

0 Shares
0 Shares
Copy link