Početna  /  BIRAČ & ALUMINA: Zašto niko nije odgovarao za pljačku milijarde maraka?
Bosna i Hercegovina

BIRAČ & ALUMINA: Zašto niko nije odgovarao za pljačku milijarde maraka?

Romanov i njegovi litvanski saradnici su van dometa organima gonjenja RS i BiH, ali je potpuno nevjerovatno da njegovi saradnici iz Republike Srpske i dalje uživaju u slobodi. Hoće li afera vezana za Birač i Aluminu ikada dobiti epilog?

Piše: Ljiljana Kovačević

Prošlo je šest godina otkako su Vladimir Romanov i njegova „Ukio grupa“ isparili iz Republike Srpske i iz firme „Birač“ i sa sobom odnijeli milijardu maraka. Zbog te pljačke niko nije završio iza rešetaka. 

Romanov i njegovi litvanski saradnici su van dometa organima gonjenja RS i BiH, ali je potpuno nevjerovatno da njegovi saradnici iz Republike Srpske i dalje uživaju u slobodi. 

Uprava kriminalističke policije Republike Srpske je u septembru prošle godine po nalogu Tužilaštva BiH privela i saslušala niz osoba, koji su označeni kao najodgovorniji za uništenje, ali i otimačinu milijarde maraka iz zvorničkog „Birča“ i „Alumine“. 

Privedena je i saslušana Sonja Rubež, šefica pravnog tima fabrike „BIrač“, osoba od najvećeg povjerenja litvanskog tajkuna Vladimira Romanova. Zajednički kriminalni poduhvat litvanskog klana, sa Romanovim na čelu, i Rubežove traje već 15 godina, a tužilaštvo, do današnjeg dana, nije podiglo optužnicu protiv odgovornih za jednu u najvećih poslijeratnih pljački u BiH. 

Logično se postavlja pitanje – da li je policijska akcija u „Birču“ iz septembra prošle godine bila samo predstava za javnost i da li je preduzeta ijedna radnja sa ciljem kažnjavanja odgovornih?

Da li će biti podignuta optužnica za kriminal težak milijardu maraka, u dobroj mjeri zavisi i od pritisaka koje na tužilaštvo preko glavne tužiteljke BiH Gordane Tadić vrši kriminalni klan „Pavgord“, na čijem je čelu Gordan Pavlović, čija je firma otkupila nezakonite zaloge od UKIO banke u vrijednosti od 122 miliona maraka. 

Pavlovićev ortak, koji takođe vrši pritisak na Tužilaštvo BiH je Zoran Stevanović, funkcioner SNSD-a i gradonačelnik Zvornika. 

Sonja Rubež bila je jedna od poluga pokušaja nezakonitog otimanja „Alumine“ od kriminalnog klana „Pavgord“, i to još u vrijeme dok je radila u toj firmi kao šef pravne službe. Međutim, Rubežova je nezgodan svjedok protiv Stevanovića, što je njemu i njegovim ortacima dodatni motiv za urgiranje i sabotažu istrage Tužilaštva BiH. 

Stevanović ima posebne konekcije sa glavnom tužiteljkom BiH Gordanom Tadić.  U maju prošle godine Tadićka i Stevanović održali su sastanak u restoranu „Laguna“ u Zvorniku. 

Sama lokacija sastanka nije slučajno izabrana, s obzirom na to da je član najuže porodice Gordane Tadić udata za jednog od vlasnika restorana Zlatka Đerića, koji je blizak poslovni partner Stevanovića. Prema dobro obaviještenim izvorima, Stevanović je tada od Tadićke tražio dvije stvari. Prvo, da od bilo kakvog procesuiranja zaštiti njega, Gordana Pavlovića, Sonju i Nenada Rubeža, ali i sudinice Jelenu Todorović i Slavicu Tadić, koje su takođe duboko involvirane u pokušaj da se klan „Pavgord“ nezakonito dokopa miliona maraka preko „Alumine“. 

Drugi zahtjev je bio da Gordana Tadić inicira optužne akte prema pojedincima koji ga sprečavaju u otimanju FG “Birač” i “Alumine”. 

Iako su detalji tog sastanka odavno poznati javnosti, niko iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) nikada nije pokrenuo pitanje disciplinske odgovornosti glavne tužiteljke BiH. 

Jelena Todorović i njena šefica Slavice Tadić zloupotrijebile su svoje pozicije i učinile sve kako bi uništile „Aluminu“ i na tacni je predale „Pavgodru“. One su donijele odluke o blokadi računa „Alumine“ kako bi se „Pavgodr“ naplatio, iako su viši sudovi donijeli drugačija rješenja. U Republičkom javnom tužilaštvu se vodi istraga o zalogama koje je „Pavgord“ otkupio od UKIO banke, koje je MUP RS označio nezakonitim.   

Uprkos potpuno jasnim dokazima o organizovanom kriminalu, nema reakcije državnog tužilaštva. 

(zurnal.info) 

13 Shares
Copy link
Powered by Social Snap