Početna  /  Bilećki “Trendteks” ugašen, 90 radnica ostalo bez posla
bileća Hercegovina

Bilećki “Trendteks” ugašen, 90 radnica ostalo bez posla

BILEĆA –  Nakon skoro dvije godine poslovanja, bilećki “Trendteks” od danas je prestao sa radom, a 90 radnica, koje su radile ovdje, prinuđene su da uzmu radne knjižice i vrate se na Biro.

To je epilog višemjesečnih problema u ovom tekstilnom preduzeću u Bileći. Nezadovoljstvo uslovima rada i odnosom poslodavca prema radnicima, rezultovalo je brojnim štrajkovima kojih je posljednjih mjeseci bilo nekoliko.

Proizvodnja je više puta obustavljana, pa su se radnice vraćale za mašine, ali konkretnog rješenja nije bilo, pa je od danas bilećki Trendteks zvanično ugašen.

Budući da su stalno radile pod ugovorom na mjesec dana, radnicama je poručeno da jutros dođu po ugovore za avgust, a sutra će im biti uručene i radne knjižice.

Niko od rukovodstva firme jutros nije želio da razgovara sa novinarima.

Radnica Milena Dangubić uprkos tome što je bila obučena za skoro sve poslove u ovom preduzeću dijeli sudbinu svojih koleginica. Od danas će pokušati da pronađe novi posao, ali uz prekvalifikaciju.

“Strašno šta rade sa nama, evo prekvalifikujem se, sa Biroa me gone. Bila sam obučena za sve, za šivenje ima tri godine već, za pakovanje, za peglanje i, evo, sad opet otkaz na Biro me gone, bez ikakvog razloga”, rekla je Dangubić novinarima.

Milena Dangubić

Njena koleginica Radenka Baćović rekla je da im čak nije dato ni adekvatno obrazloženje zbog čega su otpuštene. Baćović sumnja da je u sve možda umiješana i politika.

“Mi nismo neradnici, ko god je došao ovdje to su vrijedne žene, žene koje hoće da rade. Međutim, šta se ovdje umiješalo, da li politika, da li nešto drugo, ne znamo. Nisu nam obrazložili što smo dobili otkaze. Svi smo tu, radimo koliko možemo, došli smo da zardimo neki dinar”, izjavila je Radenka Baćović.

Radenka Baćović (Foto: Moja Hercegovina)

Još jedna radnica bilećkog Trendteksa, Zora Tamindžić, kaže da bi možda opet pristala da sjedne za mašinu ukoliko bi se pojavio neki poslodavac koji bi izvršio pravednu preraspodjelu rada.

“Mislim da će ovako sređen i pogon poslodavac rado prihvatiti. Radnici su spremni da rade i uvijek su bili. Možda bih pristala na rad pod istim uslovima, ako bi se uradila korekcija unutar poslovanja”, rekla je Tamindžić.

Načelnik Opštine Bileća Miljan Aleksić u kratkom telefonskom razgovoru za “Moju Hercegovinu” rekao je da je Trendteks privatna firma, sa kojom on nema ništa, ali da će pokušati da pronađe novog poslodavca koji će se bolje odnositi prema radnicama, ukoliko one prihvate da se opet vrate na posao.

Milena Koprivica

28 Shares
28 Shares
Copy link