Bilećki srednjoškolci u hladnim učionicama, časovi skraćeni

BILEĆA – Zbog dotrajalog i neadekvatnog sistema grijanja, učenici Srednjoškolskog centra “Golub Kureš” u Bileći u  prvoj sedmici drugog polugodišta nastavu prate u izuzetno hladnim učionicama, zbog čega je rukovodstvo škole odlučilo da časove skrati na trideset minuta.

Učenici nastavu prate u hladnim prostorijama (Foto: Moja Hercegovina)

Iako su nadležni više puta obećavali rješenje ovog gorućeg problema, nažalost on je godinama ostao isti. Instalacije urađene sedamdesetih godina prošlog vijeka su dotrajale, u učionicama i hodnicima je malo radijatora, a metoda prenosa toplote donosi velike gubitke. 

Direktorica Zdravka Milićević požalila se na teške uslove u kojima učenici i nastavnici rade. Uprkos tome, imaju strpljenja i razumijevanja, na čemu im je kako kaže, veoma zahvalna. 

„Naša grejna instalacija je van upotrebe. Temperatura u učionicama ne prelazi pet stepeni Celzijusovih. Radimo u teškim uslovima. Nadam se da će u saradnji sa resornim ministarstvom i Vladom Republike Srpske ovaj problem uskoro biti riješen”, istakla je direktorica Srednjoškolskog centra u Bileći.

Zdravka Milićević (Foto: Moja Hecegovina)

Predsjednica Savjeta učenika SŠC “Golub Kureš” Marija Krnjević kaže da je učenicima jako teško da se koncentrišu na nastavu dok borave u hladnim prostorijama, te da su zbog toga prinuđeni da sjede u jaknama.

„Prinuđeni smo da nosimo kape, šalove i jakne. Nezgodno nam je misliti, pratiti nastavu i boraviti u školi po ovoj hladnoći. Brine nas i to što ćemo morati nadoknaditi sve zaostale časove“,  požalila se predsjednica Savjeta učenika SŠC „Golub Кureš“ Marija Кrnjević.

Marija Krnjević (Foto: Moja Hercegovina)

Dok se ne nađe prikladno rješenje, učenici i nastavnici Srednjoškolskog centra “Golub Kureš” primorani su da i ove zime provode nekoliko sati dnevno na temperaturi koja gotovo da nema razlike u odnosu na onu koja je napolju.

Milena Koprivica

Autor