Bilećki osnovci uspješni u akciji “Pokloni knjigu”- učenici zainteresovani za čitanje

BILEĆA- Osnovna škola “Sveti Sava” u Bileći danas je organizovala akciju prikupljanja knjiga, školskih lektira i slikovnica pod nazivom “Pokloni knjigu”, sa ciljem da se podigne čitalačka svijest učenika, a ujedno i da se upotpuni školska biblioteka.

Ova školska akcija je organizovana u okviru projekta “Čitalići” koji realizuje Republički pedagoški zavod u protekle četiri godine. Od ove godine i Osnovna škola “Sveti Sava” se pridružila tom projektu, a današnja akcija je samo jedna u nizu koju su organizovali u okviru toga.

Prema riječima direktora Osnovne škole “Sveti Sava” u Bileći Miodraga Parežanina, cilj akcije je da se učenicima ukaže na potrebu za čitanjem ne samo školske lektire već i drugih knjiga primjerenog sadržaja, kao i za korištenjem školske biblioteke.

“Ulažemo dosta truda i sredstava u rad školske biblioteke i prošle godine smo jednim dijelom pojačali fond, pogotovo građe koja je vezana za školsku lektiru ali i građe koja je vezana za širu čitalačku publiku. Pozivam ovim putem građane Bileće, učenike i roditelje da se odazovu akciji. Akcija će trajati današnji radni dan ali uvijek neko može donijeti knjigu u školsku biblioteku. Ta knjiga će biti zavedena, ostaće u trajnom vlasništvu škole i biblioteke. Na koricama će se zapisati ime i prezime tog donatora knjige tako da će se ime tog donatora uvijek pominjati kada učenici dođu da uzmu knjigu, što će poslužiti i kao podsjetnik da se učinilo dobro djelo“, rekao je Parežanin za naš magazin.

Profesorica engleskog jezika u ovoj školi, Tanja Samardžić, izrazila je zadovoljstvo odzivom učenika na akciju prikupljanja knjiga. Ona je naglasila da se projektom „Čitalići“ uspjelo u namjeri da se djeca u značajnoj mjeri zainteresuju za čitanje i rad školske biblioteke, što je i najvažnije.

„Akcija  je osmišljena tako da u njoj uglavnom učestvuju učenici, roditelji i naravno nastavnici. Za sad je najveći odziv učenika razredne nastave s obzirom da su oni i najbolji čitaoci naše biblioteke. Oni su najviše zainteresovani za sadržaj kao što su slikovnice i druge knjige prilagođene njihovom uzrastu. Kasnije oni postaju pravi čitaoci kako školske onda i Narodne biblioteke. Naša ideja je bila da prikupimo slikovnice i školsku lektiru iz nekih kućnih biblioteka gdje se one više ne koriste, da bismo priuštili i ostalim učenicima da pročitaju ono što se u tim kućama ne bi više ni koristilo“, objasnila je Samardžić.

U čast ove akcije, uprava škole „Sveti Sava“ donijela je odluku da prvi mart proglase za Dan knjige njihove škole.

Milena Koprivica

Autor