Početna  /  Bilećki osnovci prikupili deset tona reciklažnog materijala
Hercegovina

Bilećki osnovci prikupili deset tona reciklažnog materijala

BILEĆA –  Učenici dva odjeljenja šestog razreda Osnovne škole “Petar II Petrović Njegoš” u Bileći uz pomoć razrednih starješina pokrenuli su akciju prikupljanja ambalaža plastičnih flaša, kartona i papira za reciklažu pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”. U nekoliko akcija prikupljanja materijala koje su organizovane do sada, ovi vrijedni učenici uspjeli su da prikupe čak deset tona otpadnog materijala.

Učenici šestog razreda sa razrednicima (Foto: Moja Hercegovina)

Ideja za organizovanjem ove akcije potekla je od profesorice engleskog jezika, Mirjane Albijanić, koja je razredni starještina odjeljenja šestog razreda koje je i započelo akciju.

Kako je ispričala za naš magazin, cilj akcije je da se podigne svijest djece o tome da okolina treba da bude čista i da otpad nije smeće, već da se reciklažom može mnogo toga iskoristiti.

„Ideja je krenula od toga što smo mi kao razred najprije u školi napravili jedan mozaik od čepova plastičnih flaša. Tada smo primijetili da je ostao veliki broj plastičnih flaša koje nismo željeli da bacamo, pa smo tako došli na ideju da te flaše skupljamo. Ja sam predložila odjeljenju da skupljamo flaše za reciklažu. Djeca su to prihvatila i prvu tu akciju smo organizovali pred Međunarodni dan planete Zemlje u aprilu. Tom prilikom smo prikupili čak tri tone otpadnog materijala“, zadovoljno kaže Mirjana Albijanić.

Mirjana Albijanić (Foto: Moja Hercegovina)

Albijanić je kako kaže, više nego zadovoljna odzivom djece, tim prije što su i u prostorijama škole odvojili posebne kutije u kojima djeca mogu da odlože plastične ambalaže i kartone, čime je korist od ove akcije višestruka.

Vidjevši volju i entuzijazam svoje koleginice, i nastavnik Milan Radovanović je odlučio da se sa svojim razredom pridruži ovoj akciji.

Kako kaže, posebna draž ove aktivnosti osnovaca je u tome što će, zahvaljujući saradnji sa preduzećem “Duga” iz Širokog Brijega koje se bavi otkupom  materijala za reciklažu, učenici uspjeti da skupe značajna novčana sredstva za ekskurziju koja ih očekuje u osmom razredu.

„Ovu akciju je pokrenula koleginica Mirjana sa svojim odjeljenjem .Toj akciji  se pridružilo i moje odjeljenje, tako da smo uspjeli da prikupimo veliki broj kartonskih kutija i flaša , a sve to ima jednu svrhu, da djeca ipak nauče da se od otpada može postići neka materijalna korist. Sve ćemo to  prikupljati u naredne dvije godine kako bi oni mogli dio sredstava za ekskurziju da prikupe. Ako bi bila veća aktivnost, možda skupe i sva sredstva za ekskurziju. Apelovao bih na roditelje da se više uključe, jer imamo jedan dio roditelja koji su izuzetno aktivni. Jedino tako možemo tu akciju provesti do kraja“, naveo je Radovanović.

Milan Radovanović (Foto: Moja Hercegovina)

Jedna od učenica koja učestvuje u svim akcijama prikupljanja materijala, je i Milica Milošević. Za „Moju Hercegovinu“ Milica kaže da je veoma zadovoljna kako se akcija odvija proteklih mjeseci.

„Ja sam veoma zadovoljna kako smo ovo sve uspješno smislili. Za sad nam ide veoma dobro. Motivisalo me je to što sam uvijek viđala flaše i kartone u prodavnicama u smeću, pa sam zahvaljujući ideji nastavnice Mirjane shvatila da je to šteta i da mi to možemo da iskoristimo za reciklažu. Osim toga, sve ovo što skupimo mi prodamo ljudima sa kojima sarađujemo, tako da mi time skupljamo novac za ekskurziju, što nam je veliki motiv“ , kaže Milica.

Milica Milošević

Osim podrške roditelja i drugih učenika, ovi kreativni i vrijedni osnovci, od kako su započeli sa svojom aktivnošću, pobrali su simpatije brojnih privrednih subjekata u Bileći koji su takođe pronašli načine da im pomognu.

Nema sumnje, akcija koju su pokrenuli učenici i nastavnici Osnovne škole „Petar II Petrović Njegoš“ u Bileći trebalo bi da posluži kao pravi primjer svim građanima kako se čuva i njeguje sredina u kojoj svi živimo.

Milena Koprivica

 

0 Shares
0 Shares
Copy link