Početna  /  Bilećki osnovci humanitarnom akcijom obradovali Staroviće
Hercegovina

Bilećki osnovci humanitarnom akcijom obradovali Staroviće

BILEĆA – Savjet učenika bilećke Osnovne škole „Sveti Sava“ svojim humanitarnim akcijama obradovao je mnoge, a ovoga puta odlučio je da pomogne sedmočlanoj porodici Starović koja živi u selu Tepure pored Bileće.

Predstavnici škole "Sveti Sava" sa porodicom Starović (FOTO: Moja Hercegovina)
Predstavnici škole “Sveti Sava” sa porodicom Starović (FOTO: Moja Hercegovina)

U saradnji sa svojim nastavnicima i školskim sindikatom, a na inicijativu Savjeta, učenici škole „Sveti Sava“ skupili su oko 1.150 maraka i kupili ono što je Starovićima trenutno najpotrebnije – električni šporet i veš mašinu sa kazanom koja može da radi u uslovima gdje nema priključka na vodovodnu mrežu.

Branka i Jovo Starović, sa svoje petero djece, žive u bilećkom selu Tepure, u staroj, trošnoj kući do koje vodi nekoliko kilometara makadamskog puta. Žive u veoma teškim uslovima. Oboje su nezaposleni, a u kući je petero đaka.

Nastavnik Krsto Lozo (lijevo) i direktor Miodrag parežanin (desno) pomažu Jovu da unese poklon (FOTO: Moja Hercegovina)
Nastavnik Krsto Lozo (lijevo) i direktor Miodrag Parežanin (desno) unose poklon sa Jovom (FOTO: Moja Hercegovina)

Predstavnici škole, koji su danas uručili poklone Starovićima, kažu da je za sve najzaslužniji Savjet učenika koji je došao na ideju da se pomoć pruži baš ovoj porodici.

– Savjet učenika često organizuje humanitarne akcije, a ove godine je odlučeno da akciju posvetimo djeci područne škole Meka Gruda i njihovim roditeljima kao jednu malu pomoć za njihov svakidašnji život. Ova porodica nam je rekla šta im je najpotrebnije i time smo se rukovodili kada smo kupovali stvari. Zahvalio bih se učenicima na ideji da ovo pokrenu. Nastavnici i školski sindikat su se odmah uključili i zajedničkim snagama sproveli to u djelo – rekao je Miodrag Parežanin, direktor OŠ „Sveti Sava“.

Jovo Starović kaže da ova akcija za njegovu porodicu i njega neizmjerno znači.

– Hvala organizatorima što su osjetili jedan bol prema mojoj kući, što su osjetili da nam je pomoć potrebna i hvala im. Do sada smo imali samo neke stvari stare preko 30 godina, ali to je više dalo svoje – zahvalno kaže Jovo.

Humanost osnovaca donijela osmijehe u dom Starovića (FOTO: Moja Hercegovina)
Humanost osnovaca donijela osmijehe u dom Starovića (FOTO: Moja Hercegovina)

Humanost prema Starovićima nedavno je pokazalo i jedno odjeljenje bilećkog Srednjoškolskog centra „Golub Kureš“, kada su učenici za ovu porodicu skupili oko 400 maraka pomoći.

Jelena Denda