Početna  /  Bileća: Takmičenje izvođača patriotskih pjesama bez Kusturice i ruskih delegacija
bileća Hercegovina

Bileća: Takmičenje izvođača patriotskih pjesama bez Kusturice i ruskih delegacija

BILEĆA – Takmičenje izvođača patriotskih pjesama “Klobuk 1806” održano je večeras u bilećkom Domu kulture “Jevto Dedijer”, ali uz skroman broj učesnika i posjetilaca, kao i bez najavljenih delegacija ruskih gradova pobratima, te bez režisera Emira Kusturice koji je naveden kao organizator ove manifestacije.

Malobrojna publika u bilećkom Domu kulture

Iako je Bileću bio najavljen dolazak učesnika iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Srbije i Crne Gore, kao i delegacije ruskih gradova pobratima, učešće je večeras uzelo svega devet takmičara koji su nastupili pred malobrojnom publikom. U ime Opštine Bileća, koja je organizator ove manifestacije zajedno sa Ruskim kulturnim centrom RS, prisustvovao je samo zamjenik načelnika Milorad Radović.

Tročlani žiri proglasio je Anđelu Dželetović za najboljeg recitatora, Jovana Bratića za najboljeg pjesnika, Mihailu Radmilović za najboljeg izvođača pjesama, a za specijalnog pobjednika večeri sedmogodišnju Mašu Bočkarev.

Anđela Dželetović

Oni će u oktobru učestvovati u drugom, finalnom krugu ovog takmičenja. Prema riječima organizatora, oni koji su ocijenjeni kao najbolji u ovom krugu imaće bonus poene u finalnoj večeri za koju će se moći prijaviti novi učesnici, te će se tek tada znati konačan pobjednik ove manifestacije.

Maša Bočkarev

Uz takmičarski program priređene su i dvije izložbe fotografija: “Rovovsko stvaralaštvo”, koja svjedoči o djelima vojnika u rovovima u Drugom svjetskom ratu, i “Srpska zastava na šestom kontinentu” koja govori o antarktičkoj ekspediciji 2008. godine. Međutim, i za njih je bilo malo zainteresovanih posjetilaca.

Kako je objasnio dr Mihael Bočkarev, direktor NVO Ruskog kulturnog centra Republike Srpske, izložba “Rovovsko stvaralaštvo” predstavlja djela ruskih vojnika koja su nastajala u rovivima.

– Ova izložba bila je i prošle godine ovdje kada je dolazio folklorni ansambl iz Voronježa. Ona je vezana za 9. maj, Dan pobjede, a pokazuje kako su ruski sovjetski vojnici učestvovali u ratu, šta su radili u pauzama između pucnjeva. Ovo je dosta eksponata koje je skupio direktor Muzeja voronješkog Agrarnog univerziteta. Ona nigdje drugo nije bila predstavljena. Predložio sam univerzitetu da napravi sličnu izložbu za Drugi kadetski korpus koji je bio u Bileći i da je izloži u Rusiji i ona bi došla i ovdje iduće godine – naveo je Bočkarev.

Mihael Bočkarev

On je istakao da je cilj ove manifestacije sjećanje na pobjedu i na ljude koji su tu pobjedu izvojevali svojim životima.

– Braneći svoju otadžbinu oni su dali svoj život da mi možemo ovdje danas slobodno da pjevamo sjećajući se tih ljudi koji su poginuli za slobodu srpskog i ruskog naroda. Treba povećati patriotizam kod djece, ove pjesme su uvijek davale sjećanje na svoju otadžbinu i narod da bismo znali ko smo i šta smo bili kroz istoriju, te koliko su Srbi i Rusi povezani – rekao je Bočkarev.

I sam naziv manifestacije, “Klobuk 1806”, ima za cilj da ukaže na povezanost Rusa i Srba dugu dva vijeka.

– Ja sam htio da skrenem posebnu pažnju na Klobuk, jer je naša istorija dugotrajna, od rusko-turskog rata 1806. godine, kad su Rusi došli u Hercegovinu. Oni su imali bitku na Klobuku. Nazivom sam htio da uputim na istoriju da smo mi vezani 200 godina, a ne 100 – istakao je Bočkarev.

Milorad Radović, zamjenik načelnika Opštine Bileća, rekao je da mu je posebno drago što su ugostili prijatelje iz bratske Rusije.

Milorad Radović

Kako je najavljeno, zajedno sa finalnom večeri “Klobuka 1806” u Bileći biće održan i pravoslavni forum “Srbi i Rusi, vjekovna povezanost”.

Jelena Denda Borjan

0 Shares
0 Shares
Copy link