Bileća proslavlja Svetog Savu, stotine Bilećana u svečanoj litiji (FOTO)

BILEĆA – Svetom liturgijom, svečanom litijom gradskim ulicama i lomljenjem slavskog kolača, u Bileći je danas počela proslava Savindana, krsne slave opštine Bileća i Sabornog hrama Svetog Save.

Svetu liturgiju  je ove godine, umjesto vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, služio iguman manastira Žitomislić, otac Danilo, sa sveštenstvom.

Tom prilikom, on je u ime preosvećenog vladike Grigorija i u svoje lično ime čestitao praznik Svetog Save svim građanima Bileće, poručivši da svi treba da se ugledamo na Svetog Savu i slijedimo njegov put, put vjere u Boga, nade i spasenja.

“Dozvolite mi da vam u ime naseg episkopa preosveštenog Grigorija koji je danas u Francuskoj i tamo sa Srbima u Parizu slavi Svetog Savu, da vas sve u njegovo ime pozdravim i prenesem njegov blagoslov, njegove molitve i njegovo žaljenje što danas nije sa nama ovdje. Sveti Sava je poseban u tome što je ispunio obećanje Hristovo, što se odazvao na poziv Božiji i što je postao svetitelj crkve Božije. Ako smo svetosavci i djeca Svetog Save onda treba da se ugledamo na njega, najprije u tome da volimo Boga svim svojim srcem, baš kao što je on sa 17 godina osjetio svu milost i dobrotu Božiju i prepustio svoj život u njegove ruke. Na to su pozvana sva njegova djeca, da vjerujemo Hristu Bogu svim svojim bićem, da mu svoje živote poklanjamo, i da vjerujemo kad prolazimo kroz nevolje, iskušenja, nedoumice, da je Bog taj koji nas vodi i rukovodi i koji nas nikad neće ostaviti. Takvu je vjeru imao Sveti Sava”, poručio je između ostalog otac Danilo.

Otac Danilo sa sveštenstvom ispred hrama Svetog Save (Foto: Moja Hercegovina)

Načelnik opštine Bileća, Miljan Aleksić, čestitao je slavu građanima Bileće i poželio da ova godina bude mnogo bolja i uspješnija nego prethodna.

“Danas na ovaj prelijep dan slavimo Svetoga Savu prvog srpskog prosvetitelja. Želim da ova godina bude sretna, berićetna, da se malo bolje živi nego što smo do sad živjeli a imamo sve prilike za to. Sretna slava svim građanima Bileće, svim pravoslavcima i svim Srbima. Ja se nadam u Boga i Svetoga Savu da se više prošla godina neće ponoviti, ja mislim da finansijski nije bila gora nikada, a ova godina bi trebala da bude mnogo bolja”, rekao je načelnik Aleksić.

Miljan Aleksic ( Foto: Moja Hercegovina)

Nakon lomljenja slavskog kolača, ispred parohijskog doma priređen je kulturno-umjetnički program u kome su nastupili članovi lokalnih kulturno-umjetničkih društava.

Milena Koprivica

Autor