Bileća: Otvoreno likovno saborovanje “Simeon Dobrićevski”

BILEĆA – Međunarodno likovno saborovanje “Simeon Dobrićevski” koje po šesti put organizuje Zavičajni klub “Osvit” iz Bileće otvoreno je večeras u bilećkom Domu kulture.

Na ovom šestom likovnom saborovanju  učestvovaće  oko 20 likovnih umjetnika iz Srbije , Crne Gore, Kanade, Republike Srpske i iz gradova iz okruženja, kao i dva vajara.

Predsjednik Zavičajnog kluba “Osvit” iz Bileće, Miodrag Hrnjez-Ljumo, rekao je da je ovo saborovanje posebno značajno po tome što umjetnička djela koja nastaju na ovom saborovanju ostaju u Bileći čime se obogaćuje fondus slika.

“Naša radost je posebna što za kratko vrijeme nastaju velika djela. Ovdje slikari slikaju uglavnom motive Bileće i ne samo što ovdje slikaju motive Bileće, nego oni  motive Bileće nose sa sobom i onda to slikaju na nekim drugim mjestima. Naši slikari su najbolji ambasadori našeg grada . To su sve velika slikarska imena. Prvi cilj je da naš fondus slika bude što bogatiji, tako da umjetničke slike sa ove kolonije uglavnom krase prostorije zgrade Skupštine opštine Bileća i ostale javne ustanove u Bileći”, rekao je Hrnjez.

Miodrag Hrnjez-Ljumo (Foto: Moja Hercegovina)

Jedan od učesnika likovnog saborovanja ove godine je vajar Mihajlo Gligorić-Gliša iz Šapca koji je učestvovao i prethodnih godina. Kako kaže, iz Bileće uvijek nosi lijepe utiske, i rado joj se vraća.

“Volimo Bileću ali ne samo na riječima nego i djelom. Dolazimo već šestu godinu skoro ista ekipa nas da pokažemo šta nosimo u sebi. Sve je teže i teže. Neka neimaština je stigla naš rod. Čak su neki pomislili da nećemo istrajati, ali varaju se. mi možemo bez ičega da napravimo se. Ovo je jedno nevjerovatno saborovanje. Ove godine pokušaću da izvajam dvije posvađane orlovske glave sa tog našeg pustog stega srpskog”, rekao je Gligorić.

Mihajlo Gligorić (Foto: Moja Hercegovina)

Akademski slikar  i profesor umjetnosti iz Paraćina, Srećko Zdravković, je još jedan gost likovne kolonije “Simeon Dobrićevski”. Zdravković se ubraja u red veoma značajnih slikarskih imena koji je do sada imao preko 300 samostalnih izložbi.

Zdravković je posebno oduševljen bilećkim podnebljem i prirodom.

“Ovo mi je deseta kolonija ove godine i radovao sam se ovom pozivu. Ovdje mi je uvijek bilo lijepo i uvijek sam se osjećao kao kod kuće. Prošle godine sam napravio tri slike, ove godine isto čekam nešto da napravim. Bavim se figuracijom  i nadrealnom figuracijom. Sve u svemu ovo je simpatična kolonija neobična po tome što se održava u ovakvom prostoru. Ovo je jedno vrlo neobično podneblje, kamen i nebo i pamet. Kad me neko pita kako izgleda Hercegovina kažem to je srpski Tibet. Radujem se što sam jedan od stubova kolonije i trudiću se da dolazim i ubuduće”, istakao je Zdravković.

Srećko Zdravković (Foto: Moja Hercegovina)

Likovno saborovanje “Simeon Dobrićevski” biće zatvoreno izložbom u Domu kulture “Jevto Dedijer” u Bileći  u subotu veče kada će umjetnici predstaviti svoja djela nastala za vrijeme šestodnevnog trajanja kolonije.

Milena Koprivica

Autor