Početna  /  Bileća: Otkriven spomenik Dragoljubu Mihailoviću
bileća Hercegovina

Bileća: Otkriven spomenik Dragoljubu Mihailoviću

BILEĆA – U Ravnogorskom parku u Bileći danas je otkriven i osveštan spomenik generalu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Mihailoviću, djelo vajara Milivoja Bokića.

Spomenik su otkrili Bokić i Radomir Babić, brat komandanta graničnog bataljona bilećke četničke brigade.

Član Odbora za izgradnju spomenika Milorad Vujović rekao je da je spomenik Mihajloviću odavno postojao u srcima srpskog naroda i da se danas ostvaruje njegova volja.

Vujović je istakao da se ovim spomenikom poručuje da se srpski narod osvijesti i pogleda u prošlost, jer u suprotnom ni u budućnosti neće znati gdje ide.

Menadžer opštine Bileća Mihajlo Vujović rekao je da spomenik čiča Draži za ovaj grad znači završetak Drugog svjetskog rata u Bileći i da se njime šalje poruka međusrpskog pomirenja.

“Da su se Srbi u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu dijelili kao što su u Drugom svjestskom ratu mi ne bismo danas imali Republiku Srpsku”, rekao je Vujović.

Spomenik Dragoljubu Mihailoviću rađen je iz jednog komada, a bez postamenta visok je oko tri i po metra.

Dragoljub Draža Mihailović, Čiča Draža, bio je armijski general i načelnik Štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini, kao i ministar vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije u prvoj i drugoj vladi Slobodana Jovanovića, u međuvladi Miloša Trifunovića i u vladi Božidara Purića u toku Drugog svjetskog rata.

Nakon Drugog svjetskog rata komunističke vlasti su ga uhapsile i osudile na smrt za kolaboraciju i ratne zločine, poslije čega je ubijen na tajnom mjestu.

Viši sud u Beogradu je 2015. usvojio zahtjev za njegovu rehabilitaciju, te proglasio ništavnom presudu koja je donesena 69 godina ranije.

Mihailović je za svoje zasluge nagrađen brojnim odlikovanjima, od kojih mu je posljednje posthumno dodijelio američki predsjednik Hari Truman marta 1948. godine.

Milena Koprivica

512 Shares
512 Shares
512 Shares
Copy link