Početna  /  Bileća: Nema saglasnosti za formiranje skupštine
bileća Hercegovina

Bileća: Nema saglasnosti za formiranje skupštine

Zbog neimenovanja Komisije za izbor i imenovanje, danas je prekinuta Konstitutivna sjednica Skupštine opštine Bileća. Razlog je nepoštovanje dogovora o izboru funkcija koji je prethodno napravljen između SNSD-a i Kluba „Zvezdano nebo“.

Odbornici u novom skupštinskom sazivu (Foto: Moja Hercegovina)
Odbornici u novom skupštinskom sazivu (Foto: Moja Hercegovina)

Za izbor Komsije za izbor i imenovanje glasalo je devet odbornika, sedam je glasalo protiv a dva su bila uzdržana, a jedan odbornik nije glasao.

Dražen Dunđer tvrdi da je osnovni razlog zbog čega su glasali protiv izbora članova Komisije za izbor i imenovanje nemogućnost postizanja dogovora sa SNSD-om.

„SNSD i njihova sekta na čelu sa Ljubom Vukovićem i Miljanom Aleksićem potpisali su jedan predizborni sporazum kojeg nisu htjeli da ispoštuju. Jer su mislili da smo mi kao i ovi odbjegli odbornici koji su prošli i znaju da više nikada mandata neće uzeti. Nama je odbjegao jedan kojeg smo izbacili iz „Zvezdanog neba“, a to je Slobodan Čomić kojeg su kupili za šaku kokošinjaka“ , rekao je Dražen Dunđer.

Prema njegovim riječima oni su tražili ono što ih sljeduje i da su na osnovu osvojenih mandata i potpisanog sporazuma trebale da se biraju skupštinske funkcije gdje je prvu funkciju trebao da bira SNSD, drugu Šešeljevi radikali, dok je treća funkcija trebala pripasti Srpskoj naprednoj stranci čiji je odbornik Lazar Kapor.

„Oni su htjeli sve ovo da urade za Nemanju Papića i da ga spasu po cijenu života. Nemanja Papić je razvalio SDS a sada se nadam da je ovo početak razvaljivanja bilećkog SNSD-a zajedno sa Nemanjom Papićem“ , rekao je Dunđer.

Dražen Dunđer (Foto: Moja Hrcegovina)
Dražen Dunđer (Foto: Moja Hrcegovina)

Aktuelni predsjednik Skupštine opštine, Ljubo Vuković, je rekao da se situacija mijenja iz časa u čas i da su imali dogovor sa Draženom Dunđerom, ali je Dunđerova koalicija sinoć ostala sa tri odbornika u odborničkoj grupi „Zvezdano nebo“.

„Mi smo bili pripremili pet tačaka dnevnog reda od kojih smo tri završili jer se za njih ne treba glasati. Četvrta tačka dnevnog reda je bila izbor Komisije za imenovanje koja nije prošla jer smo imali devet glasova za, a treba deset. Tako da nismo uspjeli da nastavimo skupštinu jer Komisija za izbor i imenovanje predlaže kandidata za predsjednika i potpredsjednika Skupštine opštine i iz tih razloga smo morali prekinuti sjednicu i nastavićemo u narednom periodu.“

Vuković je takođe potvrdio da je po koalicionom dogovoru kojeg su potpisali sa Srpskom radikalnom strankom-Srpska u sigurne ruke koju je mislim potpisao Dunđerov potpredsjednik, radikalima trebalo da pripadne jedna od funkcija. Tim sporazumom je predviđeno da stranka koja najviše osvoji mandata  prva bira funkcije, a to je Savez nezavisnih socijaldemokrata, dok je druga stranka po redu Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj kojoj je trebalo dodijeliti jedno od pomenutih funkcija u Skupštini opštine.

„Slažem se sa tim da se nije ispoštovao dogovor sa Srpskom radikalnom strankom-Srpska u sigurne ruke jer oni drugi biraju. Tako da je nastao nesporazum oko jednog mjesta, a to ćemo izgladiti u narednom periodu.

Ljubo Vuković (Foto: Moja Hercegovina)
Ljubo Vuković (Foto: Moja Hercegovina)

Vuković nije želio precizirati o kojoj se poziciji u Skupštini radi, ali „Moja Hercegovina“ saznaje da je u pitanju mjesto potpredsjednika Skupštine opštine.

Načelnik Miljan Aleksić je poručio da nema ko drugi formirati skupštinsku većinu osim SNSD-a i njihovih koalicionih partnera.

„Razlog je što su neke stvari bile dogovorene sinoć, sada toga nema. Idemo dalje“ , kratak je bio načelnik Aleksić dodavši da će SNSD imati većinu i da je trenutno stanje u bužetu Opštine solidno.

Miljan Aleksić (Foto: Moja Hercegovina)
Miljan Aleksić (Foto: Moja Hercegovina)

Gligor Samardžić, odbornik Srpske demokratske stranke rekao je da se nastavljaju konsultacije kako u redovima Saveza za promjene tako i SNSD-a sa njhovim koalicionim partnerima ne želivši da precizira svoja očekivanja za naredni period.

Miloš Bajović

 

13 Shares
13 Shares
Copy link