Početna  /  BiH sa članicama Evropske unije ide u zajedničku nabavku vakcine za korona virus
Bosna i Hercegovina

BiH sa članicama Evropske unije ide u zajedničku nabavku vakcine za korona virus

Naime, juče je održana konferencija s predstavnicima svih zemalja članica Evropske unije, ali i onima koji pretenduju za članstvo među kojima je i BIH. Učesnici sastanka, kako saznaje Klix, ističu da je krajnji cilj dobiti jedinstvenu i povoljnu cijenu kroz zajedničku nabavku.

Da bi se to postiglo potrebno je da sve zemlje daju saglasnost da će učestvovati u procesu javne nabavke i zvanično pokažu interes. Tako bi proizvođač potencijalne vakcine za korona virus znao količine koje je potrebno osigurati čime bi se uspjela dobiti najpovoljnija cijena.

BiH je izrazila interes za vakcinu i kontinuirano prati njen razvoj i buduće plasiranje na tržište. Kada će se to dogoditi, niko još ne zna tačno, no mnoge farmaceutske kompanije ističu da su na dobrom putu ka najtraženijem proizvodu na svijetu.

Naša zemlja je sinoć dobila informacija da do narednog utorka treba dostaviti svu potrebnu dokumentaciju kako bi se uključila u evropski tender. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH prema entitetskim ministarstvima zdravstva, tačnije kabinetima ministara, upućeni su dopisi za izjašnjenje kako bi se na vrijeme odgovorilo na ponudu do utorka.

Treba istaći da su u ovaj proces uključene i sve zemlje regiona koje nisu članice EU. Također, iako je postojao problem u vezi s nabavkom lijekova za liječenje koronavirusa, BiH je uspjela “upasti” u tzv. evropske rezerve tako da će učestvovati u javnoj nabavci sa ostalim evropskim zemljama.

Izvor: Klix

0 Shares
0 Shares
Copy link