Početna  /  BH novinari osudili govor mržnje prema Vuku Bačanoviću
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

BH novinari osudili govor mržnje prema Vuku Bačanoviću

SARAJEVO – Nakon pisanja “Moje Hercegovine” o prijetnjama i govoru mržnje koje putem onlajn medija i društvenih mreža prima sarajevski novinar Vuk Bačanović, oglasili su se Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL).

bacanovic-vuk-n1
Vuk Bačanović (FOTO: N1 televizija)

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) najoštrije osuđuje “javni linč, izravne prijetnje i govor mržnje koji se šire putem online medija i društvenih mreža prema Vuku Bačanoviću, slobodnom novinaru iz Sarajeva i donedavnom saradniku Federalne televizije (FTV)”, objavila je FENA, a prenosi N1 televizija.

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima u saopštenju navode da je Bačanović 11. jula 2016. godine na svom Facebook profilu komentarisao instalaciju o Republici Srskoj, postavljenu u Sarajevu uoči obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici, što je rezultiralo hajkom i oštrim osudama na društvenim mrežama i u medijima, te raskidom saradnje sa FTV-om.

“Sa zaprepaštenjem pratimo manipulativno objavljivanje samo dijelova spornog komentara na pojedinim portalima i društvenim mrežama koji postaju ‘materijal’ za produženo javno, Fejsbuk i medijsko nasilje nad Vukom Bačanovićem. Smatramo kako niko ne smije biti proganjan niti šikaniran zbog svoga mišljenja, posebno je nedopustivo da se ugrožavaju sigurnost i život Bačanovića koji je putem Fejsbuka samo iznio svoje mišljenje. Sa Bačanovićevim mišljenjem i načinom na koji je izneseno – uz korištenje uvredljivog govora suprotnog pravilima civilizovane komunikacije – nije se složio dio javnosti, ali to nikako ne znači da bilo ko ima pravo pozivati na ubijanje Bačanovića ili prizivati ‘Jasenovac’ za njega i njegovu porodicu“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, BH novinari i Linija za pomoć novinarima naglašavaju kako je kritičko promišljanje naše stvarnosti i aktuelnih zbivanja, čak i na brutalan način, poželjno u bh. društvu, ali ni jedan medij niti novinar ne bi smjeli doprinositi produbljivanju netrpeljivosti, stvarati nove žrtve ili širiti govor mržnje i ksenofobiju.

0 Shares
0 Shares
Copy link