Početna  /  Berton: Ne koristite jezike u svrhu kreiranja podjela
Bosna i Hercegovina

Berton: Ne koristite jezike u svrhu kreiranja podjela

Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini u potpunosti uvažava da svaki od konstitutivnih naroda ima svoj jezik, ali smatramo da postojanje tri jezika ne bi smjelo da se koristi u svrhu kreiranja ili produbljivanja podjela u društvu, kazao je šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton u vezi sa najnovijim dešavanjima u oblasti obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Brus Berton

“Izvođenje nastave isključivo na jednom od tri službena jezika nije u skladu s principima jednakosti svih jezika konstitutivnih naroda. Stoga, pravna formulacija navedena u novom Zakonu o osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo je neprihvatljiva i takođe nije u skladu s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH. U toku procedure usvajanja novog kantonalnog zakona o osnovnom obrazovanju, Misija je upozorila nadležne kantonalne vlasti o ovom odstupanju”, stoji u izjavi Bertona za N1.

“Ostaje da se vidi kako će odgovorne vlasti implementirati ovakvu pravnu odredbu. Misija smatra da bi potpuna implementacija ove pravne odredbe, na osnovu koje je izdata Instrukcija ministarstva, mogla dovesti do potpune segregacije djece u Kantonu Sarajevo, što svakako ne doprinosi procesu pomirenja”, navodi se u reakcijii.

Berton je naveo da je “ključno napraviti razliku između izvođenja nastave na jednom od jezika i učenja jezika”.

Misija će nastaviti da se zalaže kod obrazovnih vlasti na najvišem nivou za poštovanje ljudskih prava, uključujući pravo na obrazovanje bez diskriminacije po bilo kom osnovu”, navodi se na kraju izjave šefa Misije OEBS-a u BiH Brusa Bertona u vezi sa najnovijim dešavanjima u oblasti obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

0 Shares
0 Shares
Copy link