Početna  /  Berlin pripremio “mini Maršalov plan” za Balkan
Bosna i Hercegovina Crna Gora Federacija BiH Hrvatska Republika Srpska Srbija Svijet Vijesti

Berlin pripremio “mini Maršalov plan” za Balkan

Njemačka je pripremila poseban program za Zapadni Balkan, koji bi bio kompenzacija za dugo čekanje na ulazak u Evropsku uniju.

Pozivajući se na diplomatske izvore, “Večernje Novosti” navode da je Berlin spremio “mini Maršalov plan” za Balkan koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da podigne ekonomije regiona i taj prijedlog će se uskoro naći na stolu Evropskog saveta u Briselu, koji bi trebalo da ga odobri i odredi poseban fond za balkanske države.

Sume još nisu poznate, jer bi tek trebalo da se organizuju donatorske akcije, ali bi, zbog obima projekata, svakako trebalo da budu značajne. Ideja je da se od našeg regiona u kratkom roku od nekoliko godina stvori atraktivan ekonomski prostor.

Fondovi bi, između ostalog, mogli da se koriste i za osnivanje novih firmi.

Jedan od ciljeva je i da se zapadni Balkan premreži infrastrukturnim vezama kao što su autoputevi koji bi spojili Srbiju sa Bosnom i Hercegovinom ili Beograd s Tiranom, preko Prištine.

Evropska unija bi na ovaj način dobila obučene radnike i tehnološki pripremljen region, a cilj je i da se povećanjem standarda zapadni Balkan više približi evropskim partnerima.

Namjera je da se tako “preskoči” neizvjestan period od sljedećih nekoliko godina u kome EU, pritisnuta mnogobrojnim krizama, ne namjerava da se dalje širi.

Jak razlog za aktiviranje “Berlina plus” je i smanjenje tenzija u regionu.

Za Njemačku zapadni Balkan ima veliki bezbjednosni značaj, navodi se u tekstu. Prilika da se nešto konkretnije uradi po pitanju “Berlina plus” biće već sredinom sljedećeg mjeseca, kada se u Trstu održava redovni godišnji samit o zapadnom Balkanu.

9 Shares
9 Shares
Copy link