Početna  /  Banke mogu odobriti dvomjesečni moratorijum
Izdvajamo Republika Srpska

Banke mogu odobriti dvomjesečni moratorijum

Banke u Republici Srpskoj mogu odobriti privremeni moratorijum na obaveze klijenata sa maksimalnim rokom trajanja od dva mjeseca nakon ukidanja stanja vanredne situacije u Srpskoj, odnosno stanja proglašenja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, računajući od posljednjeg datuma, rečeno je Srni u Agenciji.

U Agenciji ističu da se privremeni moratorijum sa pomenutim rokom može odobriti nakon što je Upravni odbor Agencije za bankarstvo Reublike Srpske izmijenio član četiri, stav pet Odluke o privremenim mjerama banaka za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusom korona.

Iz Agencije podsjećaju da su nakon usvajanja Programa posebnih mjera, shodno Odluci o privremenim mjerama banaka za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusom korona od 24. marta, banke sa sjedištem u Srpskoj i organizacioni dijelovi banaka sa sjedištem u FBiH koji posluju u Srpskoj, počele sa odobravanjem posebnih mjera-olakšica klijentima.

Riječ je o klijentima čija je kreditna sposobnost pogoršana, odnosno čiji su izvori za otplatu smanjeni i time im je onemogućeno ili će biti onemogućeno izmirivanje obaveza prema banci, a zbog negativnog uticaja izazvanog pandemijom virusa korona.

“Na osnovu dostavljenih dekadnih izvještaja od banaka sa sjedištem u Srpskoj i organizacionih dijelova banaka sa sjedištem u FBiH koji posluju u Republici Srpskoj sa stanjem na dan 31. maj, primljeno je 6.686 zahtjeva klijenata za privremeni moratorijum u ukupnom iznosu od 665,1 milion KM, od čega se na fizička lica odnosi 5.831 zahtjev ili 165,8 miliona KM, odnosno 855 zahtjeva ili 499,3 miliona KM na pravna lica”, ističu u Agenciji.

U Agenciji naglašavaju da su banke sa stanjem na dan 31. maj odobrile 5.936 zahtjeva za odobrenjem privremenog moratorijuma na obaveze /5.139 fizička lica i 797 pravna lica/ u ukupnom iznosu od 648,5 miliona KM /167,2 miliona KM fizička lica i 481,3 miliona KM pravna lica/.

“Banke su privremene moratorijume odobravale uglavnom na osnovu zahtjeva klijenata, ali je privremeni moratorijum odobren i samoinicijativno od banaka u ukupnom iznosu od 24,8 miliona KM”, navode u Agenciji.

U istom periodu, ističu u Agenciji, banke su zaprimile 3.277 zahtjeva za posebne mjere /moratorijum, grejs-period i ostale posebne mjere/ u ukupnom iznosu od 759,4 miliona KM, od čega se na fizička lica odnosi 2.066 zahtjeva ili 73,3 miliona KM, odnosno 1.211 zahtjeva ili 686,1 milion KM na pravna lica.

“Banke su sa stanjem na dan 31. maj odobrile 2.855 zahtjeva za odobrenje posebnih mjera /1.735 fizička lica i 1.120 pravna lica/ u ukupnom iznosu od 711,6 miliona KM /64,6 miliona KM fizička lica i 647 miliona KM pravna lica/. Od ukupnog iznosa odobrenih privremenih moratorijuma, 56 odsto odobrile su banke sa sjedištem u Srpskoj, dok je istovremeno 87 odsto posebnih mjera odobreno od banaka iz Srpske”, navode u Agenciji.

Članom četiri navedene odluke, kažu u Agenciji, banka je dužna klijentima ugroženim negativnim efektima pandemije virusom korona, definisati primjeren modalitet koji sadrži posebne mjere /moratorijum, grejs-period, produženje roka otplate, dodatna sredstva za likvidnost i drugo/ koji će pomoći klijentima da u narednom periodu uspostave održivi model poslovanja i uredno izmirivanje kreditnih obaveza prema banci.

“Istim članom propisano je da banka prije definisanja odgovarajućeg modaliteta, odnosno odobrenja posebnih mjera, može klijentu odobriti privremeni moratorijum sa maksimalnim rokom trajanja do ukidanja stanja vanredne situacije u Republici Srpskoj, odnosno stanja proglašenja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH s ciljem analize i pripreme primjerenog modaliteta za klijenta”, istakli su u Agenciji.

Iz Agencije navode da to praktično znači da banka u toku trajanja privremenog moratorijuma sa klijentom dogovara posebne mjere koje će mu ponuditi nakon isteka privremenog moratorijuma, a što može uključivati moratorijum, grejs-period, produžetak roka otplate i drugo.

Banka klijentima može odobravati posebne mjere definisane Odlukom o privremenim mjerama banaka za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusom korona u periodu važenja ove odluke.

(Srna)

0 Shares
0 Shares
Copy link