Početna  /  Banjaluku poharalo nevrijeme, u Tešnju vjetar srušio minaret na džamiji
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Banjaluku poharalo nevrijeme, u Tešnju vjetar srušio minaret na džamiji

Na području grada Banjaluke već drugi dan duva jak vjetar koji je prouzrokovao brojne nezgode širom grada. Na više lokacija u gradu vjetar je tokom noći oborio stabla, a sa nekih objekata vjetar je nosio i krov, dok je u Tešnju od siline vjetra pao minaret na Čaršijskoj džamiji.

FOTO: Radio Zos

Stabla su porušena u dvorištu osnovne škole “Branko Ćopić” u Boriku, a nekoliko stabala iz banjalučkog kampusa takođe je srušeno zbog jakog vjetra. Osim toga, vjetar je tokom noći srušio krov sa studentskog doma (prvi paviljon) u ovom kampusu.

U naselju Obilićevo vjetar je srušio krov sa jedne zgrade, te se saobraćaj odvija samo jednom saobraćajnom trakom.

Nezvanično saznajemo da su na Obilićevu dvije žene povrijeđene.

U službi Hitne pomoći “Nezavisnim” je rečeno da je u toku hitan sastanak, a informacije o povrijeđenima će biti poznate nešto kasnije.

Haos je nastao i u parku “Petar Kočić” u centru grada gdje je takođe oboreno više stabala. Vjetar je iščupao drveće i u drugom banjalučkom parku “Mladen Stojanović”.

I građane naselja Nova Varoš jutros je dočekalo oboreno drveće na ulici.

Meteorolozi su za danas najavili jak, često olujni vjetar, brzine od 80 do 100 kilometara na čas.

Iz Auto-moto saveza RS vozačima ne preporučuju korištenje regionalnog puta Banjaluka-Kneževo jer je, zbog jakih udara vjetra, na ovom području proglašena vanredna situacija.

Nadležne službe su na terenu.

Još uvijek nema informacija kolika je pričinjena šteta.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, najavio je vanrednu konferenciju za novinare u 13 časova.

Podsjetimo, i tokom jučerašnjeg dana nekoliko stabala oboreno na širem području grada. Na Banj brdu srušilo se stablo na šetalištu, dok je u Parku Mladen Stojanović vjetar oborio stablo brekinje koje se nalazi pod zaštitom.

Inače, za ponedjeljak i utorak na snazi je narandžasti meteoalarm za banjalučko područje zbog olujnog vjetra, a sve nadležne gradske službe su u pripravnosti i spremne su da intervenišu, saopšteno je iz Gradske uprave.

Minaret pri padu oštetio džamiju

Kako je za Avaz.ba potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), do obrušavanja minareta na Ferhad-begovoj džamiji, u narodu poznatijoj kao Čaršijskoj džamiji, došlo je oko 1 sat iza ponoći.

U ovom incidentu u ulici Enesa Galijaševića nije bilo povrijeđenih osoba.

Minaret je pri padu oštetio samu džamiju, ali i nekoliko objekata koji se nalaze pored.

Uviđaj će biti obavljen u jutarnjim satima.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap