Početna  /  Badnje veče u Čapljini – vjernici uz molitvu i badnjake dočekali radost Božića
Hercegovina

Badnje veče u Čapljini – vjernici uz molitvu i badnjake dočekali radost Božića

ČAPLJINA – Paroh čapljinski Marko Gojačić služio je sinoć u Sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Čapljini ponoćnu božićnu liturgiju. Na služenju liturgije okupilo se oko 200 vjernika iz čapljinske opštine, a među njima je bio i veliki broj mladih.

capljina-ponocka

Pola sata prije ponoći, ispred crkve i uz molitvu naloženi su badnjaci, nakon čega je uslijedio vatromet, a onda su se vjernici zajedno sa parohom uputili u crkvu gdje je služena liturgija.

capljina-ponocka-3

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, prema predanju, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Badnje veče je porodični praznik, kada se ukućani okupljaju oko posne trpeze, koju karakterišu lijepi narodni običaji.

capljina-ponocka-4

Paroh Gojačić je u svojoj božićnoj poruci istakao kako se dijete Hrist rodi na današnji dan skromno, u štali Vitlejemskoj, a njegovo rođenje značilo je početak našeg spasenja.

capljina-ponocka-paroh

”Svim hrišćanima želim da povodom Božića u svojim srcima osjete radost, mir i ljubav, jer jedino ako u srcu imamo te tri stvari imat ćemo radost u našim životima. Neka ovaj Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Čapljini bude mjesto našeg okupljanja i života, mjesto traženja zajedništva i mira”, poručio je Gojačić u svom govoru.

Svim pravoslavnim vjernicima u Čapljini, Hercegovini i svijetu poželio je srećan i blagoslovljen Božić.

capljina-ponocka-2

”Ovim putem, kao paroh čapljinski, ispred crkvene opštine Čapljina svim pravoslavnim vjernicima sa ove parohije želim da božićne praznike i Hristovo rođenje dočekaju u miru i ljubavi, uz tradicionalnu čestitku – mir Božji, Hristos se rodi. Vaistinu se rodi”, rekao je paroh čapljinski Marko Gojačić.

0 Shares
0 Shares
Copy link