Badnje veče u Bileći: Vatra badnjaka zagrijala srca Bilećana

BILEĆA – Kao i svake godine,veliki broj Bilećana okupio se večeras u porti hrama Svetog Save kako bi prisustvovali svečanom nalaganju badnjaka čime je u Bileći proslavljeno Badnje veče i najavljen dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Obilježavanje Badnje večeri u Bileći počelo je večernjim bogosluženjem u takozvanoj maloj crkvi – Lazarici odakle je, nakon toga, krenula svečana litija do sabornog hrama Svetog Save koju je predvodilo sveštenstvo uz pratnju velikog broja građana Bileće.

Starješina sabornog hrama Svetog Save u Bileći, otac Nebojša Kolović, rekao je da je najbolja poruka Hristovog rođenja da se ljudi moraju boriti za vjeru i dobrotu i svako dobro hrišćansko djelo.

“Vjera se ne gubi samo kad je proganjaju. Vjera se gubi i u miru ako se zapusti.Kao što su se Marija i Josif  borili za svoje dijete, za mladunca Hrista, sakrivajući ga od Iroda tako se i mi na drugi način moramo boriti protiv sebe samih da ne napustimo Hrista, da ne ohlade srca da se zagriju srca u vjeri i praznovanju rođenja Hristovog. To i ova vatra simboliše, da probudi ono što spava, da podstakne ono što je napušteno, da se ide u susret Bogu. Jer, ako se ne ide u susret Bogu, Bog nikoga na silu neće. Onda je jako bitno za nas da izađemo pred hram, da izađemo kod vatre i da  se simbolično ponukamo na svako dobro djelo, na svaku lijepu hrišćansku vjeru i na svaki lijepi hrišćanski sadržaj”, poručio je večeras otac Nebojša Kolović.

Proslava Badnje večeri u Bileći ove godine protekla je bez vatrometa i kulturno-umjetničkog programa.

Milena Koprivica

 

 

 

Autor