Početna  /  Badnjaci ugrijali Nevesinjce (FOTO)
Hercegovina

Badnjaci ugrijali Nevesinjce (FOTO)

NEVESINJE – Najniže ovogodišnje temperature i mećava nisu spriječili više stotina Nevesinjaca da se okupe na svetoj liturgiji u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg koju je služio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, da bi se nakon nje u crkvenoj porti obavilo nalaganje badnjaka.

Badnje veče u Nevesinju
Badnje veče u Nevesinju

Uoči bogosluženja na gradskom trgu su dočekani badnjaci iz nevesinjskih sela.

Obraćajući se vjernicima, vladika Grigorije rekao je da svako badnje veče voli da dočeka u Nevesinju u kojem je najljepša vatra, najtopliji doček i najbolji Hercegovci žive u njemu.

“Braćo i sestre naša srca su mjesto na kojem počiva naše biće. Zamislite samo neku praznu pećinu u kojoj nema vatre, života, u kojoj nema Hrista. Takvo je i srce svakoga čovjeka, samo pusta pećina. A srce u koje dođe Hristos nije pusta pećina nego najsvetije mjesto na svijetu. Došao sam da vam kažem da je vaše srce spremno da bude sklonište Hristovo, njegova koljevka. U ime ljubavi Božije želim da vas pozdravim i kažem Mir božiji Hristos se rodi”, rekao je vladika Grigorije.

Vladika Grigorije - voli da dočeka Badnje veče u Nevesinju
Vladika Grigorije – voli da dočeka Badnje veče u Nevesinju

Načelnik opštine Nevesinje rekao je da je večeras malo hladno, ali da su “naši stari govorili da ako je hladan Božić, biće rodna godina”.

“Malo su nam putevi zaleđeni, zato bih vas kao načelnik zamolio da idemo svojim kućama, da izbjegnemo probleme, a nije ni fino noćas nakon ponoća ići kući. Želim da vam najradosniji hrišćanski praznik osvane na zdravlje, sreću i radost. Želim da nam svima bude bolje, da volite svoga brata, ne možete voljeti nekoga ko je daleko ako ne volite svoga najbližeg”, rekao je Avdalović.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović
Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović

Nakon nalaganja badnjaka, dok su se najmlađi igrali oko vatre, stariji su se ugrijali uz kuvano vino i božićne pjesme.

Večernja liturgija počinje u 23 časa, dok će se liturgija kojom će se dočekati Božić služiti ujutro od 4 časa.

Ljubiša Bukvić
392 Shares
392 Shares
392 Shares
Copy link