Početna  /  Američka ambasada donirala dijagnostičku opremu Centru za socijalni rad Trebinje
Bosna i Hercegovina Republika Srpska Vijesti

Američka ambasada donirala dijagnostičku opremu Centru za socijalni rad Trebinje

Predstavnici Ambasade SAD u BiH uručili su juče Centru za socijalni rad Trebinju mjerne instrumenate za dijagnostiku i određivanje terapije namijenjene osobama sa psihomentalnim poteškoćama.

DŽudi Sims iz Tima za civilno-vojnu saradnju američke ambasade u Sarajevu kazala je da su još prilikom prve posjete Trebinju zaposleni u ovdašnjem Centru za socijalni rad izrazili potrebu za ovom vrstom opreme, koja je potom kupljena zahvaljujući organizaciji „Spirit of America“.

„Ovi instrumenti će im pomoći u efikasnom kreiranju tretmana za djecu i odrasle, za sve korisnike koji su obuhvaćeni programima ovog centra, među kojima su i djeca iz udruženja sa posebnim potrebama“, ističe Sims.

Aleksandar Koprivica, direktor Centra za socijalni rad Trebinje, kaže da ova ustanova novom opremom profesionalno osnažuje svoje kapacitete i čini znajačaj korak u pravcu standardizacije svojih usluga.

Dodaje da Centar za socijalni rad ima psihologe obučene za rad na ovim mjernim instrumentima.

„To zahtijeva i aktivniju participaciju i djece i roditelja, a testovi će nam pokazati stepen njihove funkcionalnosti. Veoma puno nam znači ova donacija jer nam primjena ovih instumenata omogućava opsežnije dijagnostičke zahvate kako bi mogli bolje da razumijemo u kom pravcu da kreiramo i naše usluge“, napominje Koprivica.

Nakon uručenja donacije u Muzeju Hercegovine za djecu sa posebnim potrebama održana je i interaktivna radionica Odjeljenja za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH, pod nazivom „Muzej u koferu“.

Riječ je o putujućoj izložbi sa replikama etnoloških predmeta iz fundusa Zemaljskog muzeja u Sarajevu – od komada namještaja, muzičkih instrumenata, tekstilnih rukotvorina, do poljoprivrednog alata – posredsvom kojih najmlađi mogu više da saznaju o životu naših predaka i blagu pohranjenom u zbirkama ove muzejske ustanove.

„U kovčeg koji stane u malo auto stavili smo dvadesetak umanjenih replika etnoloških eksponata iz naših zbirki, koje, jedan po jedan, vadimo iz kovčega, dajemo djeci da ih bolje upoznaju – a svaki od tih predmeta ima svoju priču. Riječ je o taktilnoj izložbi jer je u prvom redu nastala za slijepe i slabovide osobe, ali je predstavljamo i drugoj djeci i reakcije su uvijek veoma dobre“, kaže načelnik Odjeljenja za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH i jedan od voditelja radionice Samir Avdić.

0 Shares
0 Shares
Copy link