Početna  /  Akcize za gorivo nisu uslov za kredite EU
Bosna i Hercegovina

Akcize za gorivo nisu uslov za kredite EU

Uslov za zeleno svjetlo za sedam projekata vrijednih 120 miliona evra u koje se BiH uzda na predstojećoj konferenciji u Trstu 12. jula nisu akcize za gorivo.

Ovo tvrde Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH, i njegov kolega iza Savjeta ministara Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Jusko je juče rekao za “Nezavisne” da mu nije poznato da je bilo ko uslovio listu projekata zakonom o akcizama.

,,U zadnjih sedamosam dana imao sam nekoliko sastanaka s važnim ljudima koji odlučuju o ovome i niko mi nije rekao da su akcize uslov. Vjerujem, da je to doista tako da bi nas o tome i obavijestili”, rekao je Jusko.

Šarović kaže da akcize nisu nikakav direktni uslov za učešće BiH na samitu, te je dodao da je uslov za dobijanje projekata energetska strategija, koja je na pragu usvajanja, te da je za grantove u zaštiti životne sredine uslov strategija koja je nedavno usvojena.

,,Ali BiH je generalno dostigla limite u zaduživanju i zbog toga nema novih kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke i drugih kreditora. Otud grozničava potraga za novim izvorima kreditnih garancija, a jedna od njih su nove akcize. To je sva istina. To znači da naši projekti mogu proći, ali biće problem kreditnog zaduženja”, rekao je Šarović za Nezavisne.

Milorad Dodik, predsjednik RS, u nedjelju je na ATV-u izjavio da ga je visokopozicionirana osoba iz Kabineta Angele Merkel, njemačke kancelarke, obavijestila da bez zakona o akcizama nema ni projekata za BiH.

,,Ukoliko nema sporazuma s MMFom Evropa ne može više da pomaže i rekao je da na ovom sastanaku koji se održava u Trstu neće biti podržan nijedan novi projekat za BiH ukoliko se ne usvoji zakon o akcizama. Mislim da to za sve predstavlja problem jer se zaustavljaju investicione aktivnosti”, rekao je Dodik.

Iz Delegacije EU su nam dali prilično neodređen odgovor, rekavši samo da je usvajanje zakona o akcizama od suštinskog značaja za stvaranje neophodnog fiskalnog prostora za finansiranje budućih investicija u BiH. Konačna lista projekata, kako su nam precizirali, biće povezana s napretkom u provođenju reformskih mjera dogovorenih na prethodnim samitima, a koji se odnose na projekte povezivanja zemalja u regionu.

Iz Ambasade Njemačke su nam rekli da ne žele da komentarišu Dodikovu izjavu, a odgovor iz italijanske ambasade mismo dobili juče. Sedam projekata vezano je za transportnu infrastrukturu.

U pitanju su dio koridora 5c u Hercegovini, dionica Mostar  Počitelj, sekcija autoputa Zenica Sjever  Žepče Jug, podsekcija Ponirak  Donja Gračanica, zatim od tunela Zenica ka Donjoj Gračanici do ulaza u tunel Pečuj, te dionica Odžak  Vukosavlje  Podnovlje  Rudanka  Doboj Jug, odnosno puni profil autoputa između petlje Johovac i petlje Rudanka, kao i dio autoputa Tarčin  Konjic, na južnom dijelu koridora 5c kroz Hercegovinu i dio koridora 5c koji se spaja na autoput Banjaluka  Doboj. Sedmi projekat se odnosi na rekonstrukciju i modernizaciju luke Brčko.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap