Petak, 17.01.2020
More

  Akcija SIPA-e: Uhapšeno šest osoba

  Podijeli:

  Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su juče, postupajući po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u nastavku operativne akcije „Volan“, uhapsili šest osoba.

  Ilustracija

  Pripadnici SIPA-e su hapsili zbog postojanja osnova sumnje da su navedena lica počinila krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje, teška krađa i iznuda.

  Kako se navodi u saopštenju SIPA-e, za osobe lišene slobode postoje osnovi sumnje da su, u periodu od 2010. godine do danas, na području Bosne i Hercegovine, kao pripadnici grupe za organizovani kriminal vršili otuđenje motornih vozila upotrebom sofisticiranog alata i opreme, sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

  Istragom je utvrđeno da su otuđena vozila odvozili i sakrivali na različite lokacije, zatim organizovali njihovo prebacivanje preko državne granice BiH izbjegavajući mjere carinske i granične kontrole, nakon čega su vozila ili dijelove od vozila prodavali na području Republike Srbije, Republike Hrvatske, Crne Gore i šire, ili ih prodavali na području Bosne i Hercegovine u rastavljenim dijelovima ili cjelovito, odnosno vršili povrat otuđenih vozila vlasnicima za novac, pri čemu je svaki od pripadnika ove kriminalne grupe imao tačno određenu ulogu i unaprijed određene zadatke, za šta je dobijao određeni procent novca od konačne dobiti.

  Na osnovu preduzetih operativnih i istražnih radnji, prikupljeni su dokazi koji ukazuju da su ova lica, na opisani način, povezani sa otuđenjem više od 100 različitih motornih vozila. Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

  Policijski službenici SIPA-e nastavljaju dalji rad na dokumentovanju navedenih krivičnih djela i preduzimanju drugih potrebnih mjera, a o rezultatima navedenih aktivnosti javnost će biti blagovremeno obavještena.

  SIPA izražava zahvalnost Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, Graničnoj policiji BiH, Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije, koja predstavlja jednu od najsloženijih policijskih akcija u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz SIPA-e.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI