Početna  /  ”Agon” drugi put okupio mlade glumce BiH – Prva dva dana u duhu angažovanog teatra
Kultura

”Agon” drugi put okupio mlade glumce BiH – Prva dva dana u duhu angažovanog teatra

U Trebinju je preksinoć otvoren drugi “Omladinski pozorišni kamp i festival AGON 2019.” Festival će i ove godine ponuditi zanimljiv sadržaj, a publika će imati priliku pogledati još 5 predstava, a prve dvije večeri predstavili su se domaćini sa jednočinkom ”Analfabeta” Branislava Nušića te Mostarski teatar mladih (eMTeeM) sa predstavom ”Uspavanka za Mladenku”. Narednih dana biće odigrane predstave ”Mali princ” Dramskog studija ”Prosvjeta” iz Višegrada (večeras, 27.8. u 19:00), ”Parlamenat” Amaterskog pozorišta Foča (28.8. u 17:00), ”Kad bi Guglo bio čovjek” Srednjoškolske amaterske grupe ”The middle ages” iz Vlasenice (28.8. u 19:00), ”Pozdravi nekog” Dramski studio Kulturno – sportskog centra Kakanj (29.8. u 19:00) i ”A gdje je Nataša” JU ”Centar za kulturu Zavidovići” (30.8. u 19:00). Posljednje večeri festivala učesnici pozorišnog kampa će na Trgu slobode održati prezentaciju radionice. Sve predstave će biti održane u Domu mladih, a ulaz je besplatan. U kampu ”Ušće” se svakodnevno održavaju radionice čiji su voditelji Slađana Zrnić i Miljka Brđanin, glumice Narodnog pozorišta i Miroljub Mijatović doktorand dramske pedagogije i glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Festival je podržan od strane BHRI (Bosnia and Hercegovina Resilence Initiative) kroz program koji implementira IOM uz finansijsku podršku USAID-a, a ima za cilj da unaprijedi pozorišna znanja, razmjenu iskustava, podstakne zajednički rad i djelovanje,  ali i doprinese smanjenju predrasuda i unaprijedi odnose, približi različitosti uključujući srednjoškolce i  uopšte mlade sva tri konstitutivna naroda BiH, a kroz zajedničke kulturne i umjetničke aktivnosti i stvaralaštvo, kao i da podstakne razmjenu znanja  i iskustava onih koji sa mladim ljudima rade na polju pozorišne umjetnosti. Vođeni od strane provjerenih dramskih stvaralaca i pedagoga mladi učesnici ”Agona” će kroz radionice i predstave upoznati pozorište, ali i sebe i one do sebe, bez obzira kojoj naciji pripada. 

Trebinje je i ove godine domaćin ”Agona” – Omladinskog pozorišnog kampa i festivala koji okuplja 7 omladinskih trupa iz Mostara, Višegrada, Foče, Zavidovića, Kaknja, Vlasenice i Trebinja. Učesnici će kroz aktivnosti u kampu ”Ušće” sticati nova (sa)znanja o pozorištu a vrhunski dramski pedagozi – voditelji radionica će nesumnjivo proširiti vidike mladim dramskim stvaraocima i njihovu ljubav ka daskama koje život znače učiniti još jačom. U takmičarskom programu je sedam ostvarenja, a žiri koji čine dvoje mladih trebinjskih glumaca – Ana Rudakijević i Miloš Lučić i Senad Milanović iz Bugojna, takođe glumac, ocjenjivaće i nagraditi najbolje. Ono na šta će se obratiti posebna pažnja su razgovori poslije predstava, gdje pored žirija svoje mišljenje, savjete i poneku kritiku, iznose voditelji radionice kao i mladi stvaraoci. Na ovaj način mladi će moći, pogledavši različite pozorišne estetike i percepcije graditi sebe a samim tim i pozorišnu scenu Bosne i Hercegovine činiti jačom.

Čast da otvori festival imali su domaćini koji su odigrali predstavu ”Analfabeta”, rađenu po jednočinki Branislava Nušića a u adaptaciji i režiji Željka Miloševića. Vanvremenski Nušić pišući o analfabetama, ljudima koji možda jesu pismeni u bukvalnom smislu ali su itekako nepismeni hirurški precizno opisuje i današnjeg čovjeka sa svim svojim vrlinama i manama. Mladi ansambl je predvođen Mitrom Milićevićem koji bilježi svoje posljednje nastupe kao amater, budući da je uspješno položio prijemni ispit na Fakultet dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, te će već od oktobra zakoračiti u profesionalne vode. Ostatak ansambla jako dobro nosi svoje uloge, a pored Milićevića, ipak treba naglasiti dvije izuzetne epizodne uloge, i to Jovane Anđelić i Ane Miladinović. U postavci trebinjskog ansambla analfabeta izgleda nikad nije bilo više a da smo gotovo svi tehnički pismeni.

Upravo ta nepismenost je u velikoj mjeri i dovela do tragičnih događaja krajem devedesetih godina prošlog vijeka, a o kojima govori predstava ”Uspavanka za Mladenku” Mostarskog teatra mladih. Prepoznatljivo po hrabrosti, angažovanim predstavama i fenomenalnom radu sa mladim glumcima, eMTeeM ni ovoga puta nije zakazao. Odigrali su predstavu koja ne stavlja krivicu ni na jedan narod već se bavi imenima pojedinaca, svrstavajući sve zločince u jedan tor – tor za životinje u ljudskom obliku. U predstavi igraju Edina Delalić, Anamarija Alpeza, Ali Kamer Aksoy, Haris Habibija, Alem Neziri, Sabahudin Balavac i Faris Količić, a u pitanju je autorski projekat Seada Đulića. Mnogi će ovaj teatar koji već preko četiri decenije gaji autentičnu poetiku nazvati pozorišnim fenomenom, pa nije pogrešno ako se kaže da u BiH rade brojna profesionalna, amaterska, srednjoškolska, omladinska pozorišta i eMTeeM. Upravo zbog svoje hrabrosti, Mostarski teatar mladih se već duži niz godina susreće sa brojnim problemima, a mnogi bi očigledno voljeli da ovaj ”nikom pripadajući” ansambl, prosto ne postoji. Ovog puta mladi ansambl je progovorio o zločinu koji su 1993. godine počinili pripadnici Armije BiH nad civilnim stanovništvom u selu Grabovica. Nakon predstave, na okruglom stolu, polemisalo se o tome da li je ovakva predstava prikladna za djecu učesnike ”Agona”, a većinsko mišljenje je bilo da za ovakve predstave nikada nije rano, jer postoji velika potreba za plasiranjem ovakvog sadržaja, sadržaja kroz koji ćemo se svi pogledati u oči i krenuti sa čišćenjem sopstvenog dvorišta. Prva dva dana ovogodišnjeg ”Agona” prošla su u znaku angažovanog teatra, a tematski gotovo da su se ”Analfabeta” i ”Uspavanka za Mladenku” nadovezala jedna na drugu, jer dok god kojekakvi nepismeni tipovi vode ove naše trusne porodice, živjećemo u strahu od novih sukoba i potkusurivanja.

Večeras u 19:00 predstaviće se Dramski studio ”Prosvjeta” iz Višegrada sa svojim viđenjem čuvenog Egziperijevog djela ”Mali princ”. Predstava počinje u 19 časova a ulaz je besplatan.

Dramski odgoj je značajan segment odgoja uopšte, mladi će kroz pozorište upoznati sebe, svijet oko sebe i bez sumnje će ga gledati drugačijim očima, sa namjerom da ga ne konzumiraju tek tako već da ga čine boljim i ljepšim mjestom za sve ljude. Danas je u Bosni i Hercegovini, ali i svim zemljama regiona, pa i šire, jedan ”Agon” više nego potreban.

Igor Svrdlin

 

104 Shares
104 Shares
104 Shares
Copy link