Početna  /  Aco Prelić za MH: Najveće poniženje za borce je to što o njihovom statusu odlučuje dezerter i ratni profiter
Izdvajamo Republika Srpska Vijesti

Aco Prelić za MH: Najveće poniženje za borce je to što o njihovom statusu odlučuje dezerter i ratni profiter

Aco Prelić, predsjednik Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca, tvrdi da jednokratna pomoć, koju je Vlada RS namijenila ratnim veteranima Vojske Republike Srpske predstavlja krajnje poniženje onih koji su stvarali Srpsku.

Komentarišući za Moju Hercegovinu uslove koje je Vlada propisala za borce koji imaju pravo na novčanu pomoć u iznosu od 100 KM, Prelić kaže da je to najbolji dokaz da aktuelna vlast srpske borce, prema njegovim riječima, smatra prosjacima.

“Ova vlast u kontinuitetu ponižava ljude koji su stvarali Republiku Srpsku. Borce su prvo doveli do prosjačkog štapa, a sada ih otvoreno i tretiraju kao prosjake koji bi, kako su zamislili, valjda trebalo da budu zahvalni na milostinji koju im pružaju”, kaže Prelić za naš portal.

Kao najodgovornijeg za teško stanje u kojem se nalazi većina demobilisanih boraca VRS Prelić otvoreno proziva aktuelnog srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, Milorada Dodika.

“Najveće poniženje borci su doživjeli onog trenutka kad je o njihovom statusu počeo da odlučuje jedan dezerter i ratni profiter. Svi se dobro sjećamo kada je Dodik 2010. godine otvoreno zaprijetio srpskim borcima da će im oduzeti pravo na dodatak i ostala primanja ukoliko se nastave buniti protiv stanja u kojem se nalaze. Umjesto da su borci tada izašli na ulicu i potjerali bitange, mi imamo takozvane boračke organizacije čiji su se čelni ljudi prodali za siću onima koji ponižavaju njihove saborce”, kaže Prelić.

Što se tiče strogih uslova koje je Vlada RS propisala za borce koji imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć, Prelić navodi da te uslove ispunjavaju jedino oni koji su, kako kaže, nekim čudom još živi.

“Prema tim uslovima, pomoć mogu da dobiju jedino oni koji nemaju doslovno ništa i pravo je čudo da su od bijede još uopšte među živima. Ovo je dno dna i vrhunac poniženja kojima smo izloženi u, kako to Dodik voli da kaže, ‘boljem entitetu’. Borci u Federaciji BiH primaju sedam maraka po mjesecu ratnog staža. Ako smo bolji entitet, nek nam Dodik da 10 KM po mjesecu ratnog staža, umjesto što dijeli jednokratnu milostinju i ponižava već dovoljno ponižene ljude”, kaže Prelić.

Podsjećamo, Vlada RS otvorila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za novčanu pomoć socijalno ugroženim nezaposlenim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske od prve do pete kategorije, mlađim od 60 godina.

Uslovi za odobravanje jednokratne novčane pomoći su:

1) Da ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srpske;
2) Da mu je rješenjem nadležnog organa utvrđen status borca od prve do pete kategorije;
3) Da je mlađi od 60 godina;
4) Da ukupna primanja podnosioca zahtjeva ne prelaze iznos veći od 207 KM ili da ukupna primanja podnosioca zahtjeva i članova njegove uže porodice (otac, majka, supruga i djeca), sa kojima živi u zajedničkom domaćinstvu, ne prelaze iznos veći od 520 KM, isključujući primanja iz socijalne i dječije zaštite;
5) Da podnosilac zahtjeva i članovi njegove uže porodice sa kojima živi u zajedničkom domaćinstvu nisu vlasnici više od jedne stambene jedinice, uslovne za stanovanje;
6) Da podnosilac zahtjeva i članovi njegove uže porodice, sa kojima živi u zajedničkom domaćinstvu, nisu vlasnici poslovnog prostora iz kojeg se mogu ostvariti prihodi prodajom ili izdavanjem u zakup;
7) Da podnosilac zahtjeva i članovi njegove uže porodice, sa kojima živi u zajedničkom domaćinstvu, nisu vlasnici poljoprivrednog zemljišta i/ ili šume, čija površina prelazi pet hektara;
8) Da podnosilac zahtjeva i članovi njegove uže porodice, sa kojima živi u zajedničkom domaćinstvu, nisu vlasnici jednog ili više motornih vozila ukupne kataloške vrijednosti preko 6.000 KM;
9) Da podnosilac zahtjeva nije obuhvaćen Programom zapošljavanja i samozapošljavanja, predviđen Akcionim planom zapošljavanja Republike Srpske u 2021. godini, kao i da nije koristio novčana sredstva za samozapošljavanje kroz program „Zajedno do posla“.

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 5. maj 2021. godine.

Moja Hercegovina

3 Shares
3 Shares
Copy link