U erupciji vulkana Etna povrijeđeni turisti i novinari

Najmanje deset osoba povrijeđeno je u erupciji vulkana Etna na jugu Italije koji  je proradio treći put u posljednje tri sedmice.

FOTO: Live Science
Etna (FOTO: Live Science)

Kako su naveli izvori iz Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV), pored već aktivnog kratera napravljen je novi koji izbacuje lavu u visini od 200 metara, prenosi Radio Sarajevo.

Erupcija se dogodila na visini od 2.700 metara.

U jutarnjim satima dogodila se snažna erupcija i tom prilikom je povrijeđeno deset osoba koje su se u tom trenutku nalazile na planini.

Prema preliminarnim podacima, povrijeđene osobe nisu životno ugrožene. U medijima se pojavila informacija da su povrijeđeni turisti i ekipa britanskog BBC-ja koja je snimala reportažu.

Najviši vulkan kontinentalne Evrope Etna dostiže nadmorsku visinu od 3.330 metara na glavnom krateru, dok je jugoistočni krater visok 2.700 metara iznad nivoa mora. Uz Vezuv blizu Napulja, Etna je jedan od 16 vulkana na svijetu označeni od strane UN-a kao ,,Decade Volcanoes”, odnosno oni kojima se pristupa posebno studiozno zbog učestalosti aktivnosti i gustine stanovništva koje se nalazi u blizini.

Posljednja velika erupcija vulkana Etna zabilježena je 1992. godine.

Autor