Početna  /  Vlada Srpske odlučila: Dan RS-a 9. januar, praznik i neradni dan
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Vlada Srpske odlučila: Dan RS-a 9. januar, praznik i neradni dan

Iz Vlade Republike Srpske (RS) danas su saopštili da je, prema Zakonu o Danu RS-a, koji je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan, 9. januar republički praznik.

zgrada_vlade_rs

“U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti”, stoji u saopštenju iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra na posebnoj sjednici u Banjaluci, usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku i obavezala Vladu da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda.

Usklađivanje zakona dosad nije obavljeno.

U Zakonu o Danu RS-a se navodi da se na osnovu potvrđene volje građana RS-a 9. januar utvrđuje kao Dan RS-a koji se obilježava i praznuje kao sekularni praznik, a definiše se i da Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana RS-a

Iz Vlade RS-a podsjećaju da je skladu sa članom 7. Zakona o praznicima RS-a, vjerski praznik pravoslavni Božić, koji se praznuje na Badnji dan i dan Božića, tako da pravoslavci imaju pravo na plaćeni izostanak s radnog mjesta 6. i 7. januara.

0 Shares
0 Shares
Copy link