Početna  /  Sirijac koji je napravio selfi sa Angelom Merkel tužio Fejsbuk
Svijet Vijesti

Sirijac koji je napravio selfi sa Angelom Merkel tužio Fejsbuk

Migrant iz Sirije koji je postao svjetski poznat nakon selfija koji je napravio sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel tužio je Fejsbuk zbog, kako kaže, “nereagovanja na lažne vijesti u kojima je osvanula njegova fotografija, a koje su objavljene na toj društvenoj mreži”.

sirijac_merkel
Angela Merkel i Anis Modamani

Advokati Fejsbuka pojavili su se u sudnici na jugu Njemačke, u gradu Verzburgu, a slučaj bi mogao da preraste u prekretnicu kada su lažne vijesti u pitanju, s obzirom na to da Vlada Njemačke traži načine da poveća odgovornost internet kompanija za sadržaj koji se pojavljuje na njihovim platformama, piše “Gardijan”.

Sirijac koji je tužio Fejsbuk zove se Anis Modamani (19), a poreklom je iz Daraje, predgrađa Damaska. On je u septembru 2015. godine napravio selfi fotografiju sa Angelom Merkel, koja je lično dočekivala migrante ispred skloništa u Berlinu.

U danima koji su uslijedili, njegova fotografija sa mobilnog telefona, kao i ona koju su napravili profesionalni fotografi kada su ovekovječili njegov selfi s kancelarkom, postala je simbol odgovora Njemačke na izbegličku krizu.

Međutim, ubrzo su se pojavile i vijesti koje impliciraju da je Modamani umiješan u terorističke radnje. U martu 2016. godine, na Fejsbuku su se pojavili brojni tekstovi u kojima je sirijski mladić lažno identifikovan kao Nadžim Lahrauji, jedan od terorista odgovornih za bombaški napad u Briselu. Slične vijesti pojavile su se i nakon pokušaja bombaškog napada u njemačkom Ansbahu, nekoliko mjeseci kasnije.

Tokom katoličkog Božića mladi Sirijac ponovo se našao u nemilosti lažnih vijesti, kada se na Fejsbuku pojavilo pregršt vijesti u kojima je on lažno identifikovan kao jedan od migranata koji su u Berlinu pokušali da spale živog beskućnika. Pravi krivci, šest Sirijaca i jedan Libijac, ubrzo su se predali u stanici policije.

Čan-jo Jun, advokat Anisa Modamanija rekao je za “Gardijan” da svaki put kada dođe do nekog incidenta u koji su umiješane izbjeglice, njegov klijent se nađe na udaru.

Različite lažne vijesti s Anisovim slikom po našoj proceni vidjelo je barem 50.000 ljudi. Komentari su užasni, neki su čak poručivali da ga treba živog spaliti. Sada, Anis Modamani traži da ga zakon konačno zaštiti” poručio je Jun.

Pored Fejsbuka, Sirijac je tužio i nekoliko političara iz redova ektremne partije AfD (Alternativa za Nemačku), koji su izrekli brojne uvrede na njegov račun.

Njemački sud naredio je Fejsbuku da u roku od 24 sata od podnošenja tužbe obriše sve lažne vijesti u kojima se spominje Anis. Ukoliko to ne učini, Sirijac bi mogao da dobije najmanje 500.000 evra, i to dodatno na sumu koju bi dobio u slučaju da Fejsbuk bude proglašen krivim.

Anis Monamani trenutno intenzivno uči njemački jezik i radi u restoranu brze hrane u Berlinu. Kada je prošle godine dao intervju za “Bild”, rekao je da u trenutku slikanja selfija sa Merkelovom “uopšte nije znao ko je ta žena, već da mu je djelovala simpatično”.

“Kasnije su mi sunarodnici rekli da je to šefica Njemačke” rekao je tada Anis.

0 Shares
0 Shares
Copy link