Početna  /  Rusi na referendumu dali Putinu pravo da ostane na vlasti do 2036.
Izdvajamo Svijet

Rusi na referendumu dali Putinu pravo da ostane na vlasti do 2036.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin
Rusi su otvorili vrata ostanku predsjednika Vladimira Putina na vlasti do 2036. godine glasajući na jučerašnjem referendumu u velikoj većini za reformski paket koji će omogućiti da se on još dva puta takmiči za mandat predsjednika, dok kritičari upozoravaju da je ishod referenduma lažiran.

Službeni rezultati, nakon više od 90 posto prebrojanih glasova birača, pokazuju da je bivši funkcioner KGB-a koji vlada Rusijom više od dvije decenije kao predsjednik ili premijer, lako osvojio pravo da se takmiči za još dva predsjednička mandata. To znači da može ostati predsjednik još više od 16 godina.

Centralna izborna komisija objavila je da je skoro 78 odsto glasača poduprlo predložene promjene ustava, a da je 21 odsto glasalo protiv. Čelnica komisije Ella Pamfilova kazala je da je glasanje bilo transparentno i da su funkcioneri napravili sve kako bi osigurali njegovo pravilno odvijanje.

Suprotnog je mišljenja opozicioni političar Aleksej Navalni koji je glasanje nazvao nelegitimnom i nelegalnom predstavom koja je imala za cilj legalizovati Putinov doživotni ostanak na mjestu predsjednika. “Nikada nećemo priznati rezultat”, rekao je Navalni obraćajući se putem videa svojim pristalicama.

On je poručio da opozicija za sada neće protestovati zbog opasnosti od pandemije koronavirusa, no da će to napraviti u velikim brojkama najesen budu li njeni kandidati blokirani u učestvovanju na regionalnim izborima ili njihovi rezultati budu falsifikovani. “Ono od čega gospodin Putin najviše strahuje jeste ulica”, kazao je Navalni. “On neće otići dok ne počnemo izlaziti na ulice u stotinama hiljada i milionima”, dodao je.

Rusi su bili ohrabreni podržati Putinov paket reformi za ostanak na vlasti, koji kritičari nazivaju ustavnim udarom, uz nagrade u kojima su se nudili stanovi te isticanjem drugih ustavnih amandmana koji su se odnosili na zaštitu penzija ili zabranu istopolnih brakova. Nudile su se i jednokratne uplate po Putinovu nalogu poput 10.000 rublji (140 dolara) za ljude s djecom, u srijedu, zadnjeg dana izlaska na birališta, tokom referenduma koji se odvijao sedam dana kako bi se izbjeglo širenje koronavirusa.

Moskovljanin Mikhail Volkov kazao je da je glasao za reforme. “Trebamo radikalne promjene i ja sam za njih”, kazao je. Drugi su bili manje entuzijastični. “Nisam čitala o amandmanima, da budem iskrena. Koji je cilj glasanja ako su već odlučili za tebe? Tako je to u našoj zemlji, pročitaj nešto i glasaj. Glasala sam”, kazala je.

Na birališta je izašlo 65 odsto biračkog tijela, objavili su izborni dužnosnici. Putin (67) već je sada najdugovječniji čelnik moderne Rusije od sovjetskog diktatora Josifa Staljina, a podrška ustavnim reformama na referendumu donosi mu mogućnost da nakon završetka postojećeg mandata 2024. provede još dva šestogodišnja mandata na predsjedničkoj funkciji.

On je sam kazao da još nije odlučio o svojoj budućnosti. Njegovi kritičari, koji Putina upoređuju s carem, kažu da su sigurni da će se kandidovati ponovno, no analitičari kažu kako želi ostaviti otvorene sve opcije.

Prema istraživanju agencije Levada, podrška od 60 posto koju uživa među građanima ostaje i dalje visoka, no ipak je bitno manja nego na njegovu vrhuncu, kada je uživao potporu 90 posto građana.

Nevladina organizacija za nadzor izbora Golos, navela je u svom izvješću brojne neregularnosti prilikom glasanja i kazala da neće moći potvrditi rezultat kao legitiman.

Hina

1 Share
1 Share
Copy link