Početna  /  Propada Dodikov “put iz snova”
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Propada Dodikov “put iz snova”

Prevoj Čemerno, na magistralnom putu Gacko – Foča, svečano je otvoren 2013. godine i predstavljen kao jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u istoriji Republike Srpske. Međutim, četiri godine kasnije na novom putu vidljiva su oštećenja, a stručnjaci upozoravaju i na prijetnju od klizišta.

Čemerno (FOTO: BNTV)

Izgradnju prevoja Čemerno dugog devet kilometara pratile su brojne kontroverze, od cijene od 72 miliona maraka, preko izrade projektnog plana, izvođača radova i nadzora, koji su svi bili u okviru kompanije „Integral inžinjeringa“, a kada je konačno otvoren put predsjedenik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da mu je ispunjen san i da se radi o najvećem infrastrukturnom projektu u istoriji Hercegovine, podsjećaju u tekstu BN-a.

„Mene ovolikog kada vidite mislićete da sam neozbiljan kada kažem da sam sanjao da ovdje stanem, otvorim ovaj tunel, ovaj most, vijadukt, a najviše zbog onih koji su se cinično odosili prema namjeri da ovo završimo“, izjavio je predsjdnik Republike Srpske Milorad Dodik prije četiri godine.

Bio je to vjerovatno posljednji put da je predsjednik bio na tom svom odsanjanom putu, na kojem su četiri godine kasnije vidljiva brojna oštećenja, asflat je popucao na nekoliko mjesta, a pojavali su se i u dva udubljenja koja se posebno osjete u vozilima.

„O udubljenjima na prevoju Čemerno razgovarali smo sa više građevinskih inžinjera, navodi se u izvještaju BN-a, ali jednostavno nisu željeli da stanu pred naše kamere i javno kažu o čemu se radi. Prema njihovim riječima, iako se tek radi o naznakama da bi moglo doći do klizišta, ovaj problem trebalo bi veoma ozbiljno shvatati.

Razlog što stručnjaci ne žele da stanu pred kamere je što se prevoj Čemerno već dugi niz godina koristi kao politička priča, pa bi se i sada moglo tako protumačati. Prema njihovim tvrdnjama, zbog rastresite podloge na dva mjesta došlo je do ozbiljne denivelacije puta i samo zbog elastičnosti asfalt tu nije popucao.

Da li će nešto preduzeti u ,,Putevima Republike Srpske“ nismo uspjeli da saznamo, jer na naša postavljena pitanja nismo dobili apsolutno nikakav odgovor.

0 Shares
0 Shares
Copy link