Početna  /  Osobe sa invaliditetom bez barijera do vjerskih objekata u Trebinju i Bileći
bileća Hercegovina Trebinje

Osobe sa invaliditetom bez barijera do vjerskih objekata u Trebinju i Bileći

TREBINjE/BILEĆA – U okviru projekta “Premoštavanje barijera – Duh partnerstva“ na području Trebinja i Bileće u proteklom periodu riješene su arhitektonske barijere prema skoro svim vjerskim objektima, što će znatno olakšati prilaz osobama sa invaliditetom tim mjestima. Ovo su na završnoj konferenciji, koja je održana danas u Trebinju, saopštili menadžeri projekta, koji se sprovodio u okviru programa prekogranične saradnje između Crne Gore i BiH.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Na području Trebinja nije uklonjena arhitektonska barijera samo ispred Crkve svetih arhangela u trebinjskom naselju Hrupjela, za šta su, kako je rečeno, potrebna veća finansijska izdvajanja.

Osnovni cilj projekta je da se osobama sa invaliditetom, bez obzira na vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, omogući jednako ostvarivanje prava da učestvuju u vjerskom i kulturnom životu.

Vesna Miljanović, asistent menadžera u projektu, kazala je da je projektnim aktivnostima poboljšan pristup kulturnim i vjerskim objektima za osobe sa invaliditetom, stečeno zajedničko znanje i iskustvo u rješavanju problema sa kojima se susreću i podignuta je svijest javnosti prema toj kategoriji društva.

Predstavnik Udruženja paraplegičara Crne Gore Lidija Radanović Vujković kazala je da su u okviru projekta u Nikšiću učinjeni znatni pomaci i olakšice za osobe sa invaliditetom.

„U Nikšiću je izgrađena željezna rampa sa taktilnim površinama, na južnom ulazu u Sabornu crkvu Svetog Vasilija Ostroškog, a u obližnjem crkvenom domu napravljen je parking za osobe sa invaliditetom, izgrađena je betonska rampa na ulazu u dom i prilagođen toalet za osobe sa invaliditetom. Nabavili smo i odgovarajuću opremu“, rekla je Radanović – Vujković.

Danas je prikazan i film „I mi smo tu“, koji prati kompletnu realizaciju projekta.

Do završetka projekta, kako je rečeno, ostalo je još potpisivanje memoranduma o saradnji između organizacija i institucija koje realizuju projekat i predstavnika vjerskih institucija.

Vrijednost radova na uklanjanju arhitektonskih barijera u pristupu vjerskim objektima u Trebinju i Bileći iznosi oko 75.000 evra.

Projekat je finansirala EU iz sredstava IPA programa prekogranične saradnje između BiH i Crne Gore, a sprovodili su ga Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko” iz Trebinja, opština Bileća, Savez udruženja paraplegičara Crne Gore i Srpska pravoslavna crkvena opština Nikšić.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link