Početna  /  Nevesinje – Saobraćajno slijepo crijevo Hercegovine
Hercegovina nevesinje

Nevesinje – Saobraćajno slijepo crijevo Hercegovine

NEVESINJE – Loš geografski položaj, klimatski uslovi kao i, uvijek prisutni, politički razlozi uslovili su situaciju da je Nevesinje slijepo crijevo saobraćaja u Hercegovini, mjesto sa lošim putevima i sa po tek nekoliko autobuskih linija dnevno koje ga spajaju sa susjednim opštinama i gradovima.

Teritorijalna rasprostranjenost opštine, koja je po površini jedna od većih u Srpskoj, uslovila je da je Nevesinje, nekakvim putevima, povezano sa opštinama Kalinovik, Konjic, Bileća, Berkovići, Gacko i sa gradom Mostarom.

Dok je nova dionica puta prema Bileći jedina pozitivna tačka, ostali putevi su u lošem stanju. Putevi prema Kalinoviku i Berkovićima su makadamski, loše se održavaju i zimi su često neprohodni, dok put prema Konjicu koriste samo mještani usputnih sela i “srećnici” koje je GPS usmjerio njega.

Puteve prema Gacku i Mostaru je pravila bivša Jugoslavija (kažu po stazama koje su, prateći magarce, ucrtali Austrougari) dok Republika Srpska svake godine udara nekoliko hiljada zakrpa na njega.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je obećao da će se iduće godine sanirati dio puta do međuentitetske linije razgraničenja prema Mostaru, ali čak ni to neće otkloniti velike probleme 0ve dionice. Nepregledne krivine često uzmu danak u ljudskim životima, a uspon Grebak je problematičan za mimoilaženje teretnih vozila.

Problem za studente

Geografski položaj i gore navedeni razlozi uslovili su da Nevesinje (naročito u zimskom periodu kada nema turističkih autobuskih linija) ima tek po 3, 4 dnevne linije koje ga povezuju sa ostatkom istočne Hercegovine i nešto više onih koje ga povezuju sa Mostarom i FBiH.

Dok putnici, naročito studenti iz centara u Srbiji, kao i oni iz Banjaluke imaju direktne linije koje (u pretprazničnom periodu) pikiraju danima ranije kako bi, makar stajali i stigli kući, mnogobrojni studenti iz Istočnog Sarajeva su na mukama.

Samo kombi prevoznici nude direktne linije, a druge alternative su mnogobrojna presjedanja tokom putovanja kroz FBiH, kao i “kockanje” sa linijom kroz RS, gdje nakon par sati čekanja autobusa u Gacku mogu da dobiju odgovor da isti neće da vozi za Nevesinje, iz x razloga.

Ruku na srce, što reče jedan vremešni Nevesinjac, bolje da onaj put Beograd – Sarajevo ide što dalje od nas. Da smo imali bolje putevi odavno bi đavo sve odnio odavde.

Ljubiša Bukvić

Diplomirao novinarstvo Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Od oktobra 2013. godine novinar/saradnik internet magazina "Moja Hercegovina".

1 Share
1 Share
Copy link