Početna  /  Neredi na Kosovu – Policija zaustavila Vučića
Srbija Vijesti

Neredi na Kosovu – Policija zaustavila Vučića

Na putu Zubin potok – Banje, kosovska policija zaustavila je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i zabranila mu dalji put ka Banjama. Nakon rasprave sa policajcima, kolona sa Vučićem sa uputila nazad za Kosovsku Mitrovicu.

Foto: Dimitrije Goll/Tanjug

On je obaviješten da su barikade na dva kilometra odatle. Predsjednik je sa saradnicima izašao iz automobila i sa rukovodstvima srpskih opština sa sjevera Kosova krenuo je pješke prema obližnjoj zgradi u ovom srpskom selu, u kojoj bi trebalo da donese odluku šta dalje da čini.

Predsjednik Aleksandar Vučić obratio se danas telefonom mještanima Banja, srpske enklave u opštini Srbica, u koju danas nije mogao da stigne nakon što su veterani OVK postavili barikade na putevima južno od Ibra.

Vučić je govorio telefonom, na putu gdje ga je zaustavila patrola KPS i onemogućila prolaz ka Banjama, a mještani su ga slušali preko razglasa.

Rekao je da mu je žao što su ga prištinske vlasti spriječile da dođe u njihovo selo.

Pojedini među okupljenima, uznemireni, inače, cijelom situacijom i rafalima koje su tokom noći čuli oko svog sela, nisu krili suze.

Konvoj predsjednika Srbije obezbjeđuju pripadnici Kosovske policijske službe, a jednu od patrola čini italijanska žandarmerija.

Foto: RAS Srbija

Kadri Veselji organizovao barikade

Kako se može čuti na Kosovu i Metohiji, iza ovod današnjeg haosa, blokada puteva, pa i pucanja iz oružja duž trase kojom je Vučić trebao da prođe, stoji Kadri Veselji, aktuelni predsjednik kosovske skupštine, ali i nekadašnji prvi čovijek kosovske obavještajne službe (ŠIK), koja je nastala i djelovala u okviru takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Veselji je inače blizak prijatelj kosovskog predsjednika Hašima Tačija, koga je zamijenio i na čelu stranke DPK. Inače, i on, kao i Tači i Haradinaj, bili su protivnici osnivanja Specijalnog suda za zločine OVK, tim prije što su joj sva trojica i sami pripadali.

Obavještajna služba ŠIK zvanično je ugašena 2008. godine, a ime Kadrija Veseljija kojeg je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića, označio kao istinskog “gospodara Kosova”, spominje se uz Tačija u izvještaju Savjeta Evrope u aferi trgovine ljudskim organima, uglavnom srpskih zatvorenika, tokom rata 1989-1999. godine.

Kako “Blic” nezvanično saznaje, barikade i blokadu puteva organizovali su lideri OVK iz Glogovca i Srbice, i to upravo po naredbi Veseljija.

Na barikadama je bio i Bekim Jašari, brat Adema Jašarija, koji je i gradonačelnik Srbice. Osim njega, na barikadama su bili i poslanik kosovske skupštine Bekim Haksiju, kao i gradonačelnik Ramiz Ljadrovci.

Vučić položio cvijeće na mjesto ubistva Ivanovića

Predsjednik Srbije Aleksadnar Vučić položio je danas vijenac na mjesto gdje je u Kosovskoj Mitrovici ubijen lider GI SDP Oliver Ivanović. Sa njim je bila i supruga ubijenog Ivanovića, Milena.

0 Shares
0 Shares
Copy link