Početna  /  Mitar Karadeglić najavio dvije nove pjesme sa fenomenalnim gostima: Ogromna je čast sarađivati sa takvim ljudima!
Izdvajamo Kultura

Mitar Karadeglić najavio dvije nove pjesme sa fenomenalnim gostima: Ogromna je čast sarađivati sa takvim ljudima!

O trebinjskom muzičaru Mitru Karadegliću već se mnogo zna. Ovaj multitalentovani devetnaestogodišnjak se nedavno odlučio za solo rad, nakon nekoliko bendova među kojima je najpoznatiji bio ”Sedmo nebo”. Kaže da, što se Trebinja tiče, više nikada neće biti član nekog benda, a razlozi su veliki. Svira gitaru, klavir, bas gitaru, pjeva, piše tekstove, komponuje klasičnu muziku i oprobava se u gotovo svim podžanrovima rokenrola. I vjerovali ili ne, u svemu je fantastičan. Završio je Srednju muzičku školu u Trebinju. Povod za razgovor sa Mitrom su dvije nove pjesme koje bi uskoro trebale biti objavljene, a na kojima će gostovati priznata regionalna imena iz svijeta rokenrola, među kojima se ističe Emir Hot, jedan od najboljih gitarista svijeta, trenutno član benda Osvajači. Poznanstvo sa Emirom Hotom donijelo mu je i sasvim novo, neočekivano iskustvo odlaska na mini turneju sa bendom Osvajači, na kojoj se odlično snašao u ulozi binskog tehničara. O novim pjesmama, planovima za budućnost i pokušaju bijega od šunda razgovarali smo sa talentovanim trebinjskim muzičarem Mitrom Karadeglićem.

Za početak razgovora, kao neku vrstu uvoda, zamolili smo Mitra Karadeglića da nam se predstavi u nekoliko rečenica i na najbolji način nas uvede u razgovor.

”Ja sam Mitar Karadeglić i imam 19 godina. Završio sam Srednju muzičku školu u Trebinju. Sviram gitaru, klavir, bas gitaru, pjevam, komponujem klasičnu muziku, pišem tekstove, muziku i radim aranžmane za sve svoje pjesme. Za sada amaterski se bavim snimanjem i miksom kako na polju muzike, tako i u drugim poljima zvuka.  Bio sam član nekoliko bendova od kojih sam dva i sam osnovao. Trenutno muziku radim sam jer su saradnje sa svim bendovima ugašene mojom voljom iz velikog broja razloga i u ovom “gradu” “umjetnosti i kulture” ih više nikada ne želim pokrenuti. Imam svoj YouTube kanal Mitar Karadeglić i Facebook stranicu Audio atelje gdje izbacujem svoju autorsku muziku i uopšte audio radove. Ljudi tu imaju priliku da prođu kroz razne zvukove, od klasične i duhovne muzike, preko popa, rokenrola do, nadam se uskoro, i radio drama. Pozivam ljude da povire i nadam se da će uživati.” – kaže Mitar na početku razgovora.

Šta se dešava u Audio ateljeu? Šta se trenutno ”krčka” u tvojoj oazi?

”Novosti u Audio ateljeu uvijek ima i uvijek se nešto radi. Trenutno spremam dvije pjesme potpuno različite po žanru. Na njima imam za goste velike i poznate zvijezde iz muzičkog svijeta. Jedna pjesma nosi naziv Crvena ruža, u pitanju je rokenrol sa ljubavnom tematikom. Na ovoj pjesmi solo gitaru svira Emir Hot, vjerujem već svima jako poznato ime. Emir je jedan veliki gitarista, a uvjerio sam se i čovjek. Radio je sa poznatim svjetskim facama, između ostalih sa producentom Tom Njumenom, sa mnogim poznatim bendovima, a trenutno je član benda Osvajači.  Bubanj svira Danijel Stojan, poznati bubnjar iz Splita. Danijel je bio član grupe Čuvari Svirala, a trenutno je u svima dobro poznatom bendu Osmi Putnik. Čovjek koji je otpjevao glavne i prateće vokale na pjesmi je Dobroslav Slijepčević, veliki muzičar i veliki čovjek, pjevač poznatog benda Apokalipsa koji više ne postoji, a trenutno pjevač benda Krugovi u žitu iz Trebinja.  Za snimanje pjesme sam bio zadužen ja, ali ovog puta miks i master radi Dado Marušić (Studio DEVA), takođe iz Splita. Dado je takođe velika ličnost u svijetu muzike a sarađivao je sa poznatim muzičarima kao što su Džiboni i Oliver Dragojević. Druga pjesma nosi naziv Vitamini problema, žanrovski se svrstava u neki moderniji rege koji čak graniči sa popom. Govori o suprotstavljanju čovjeka sa problemima na koje nailazi tokom života i izvlačenja dobrog, tj. vitamina iz svakog od njih. Na ovoj pjesmi takođe imam čast da mi je gost velika zvijezda i sjajan muzičar. U pitanju je Mario Ševarac, član benda Dubioza Kolektiv. Mario naravno gostuje na saksofonu i pjesmi daje poseban začin. Pored njega, na ovoj pjesmi imam i tri gošće. To su bili sjajni prateci vokali:  Anja Riđešić, Katarina Janković i Lana Rajković. Bez njih bi ova pjesma ostala sa ogromnom prazninom, pa sam im zbog gostovanja jako zahvalan kao i svim ljudima sa kojima sarađujem na ove dvije pjesme. Velika mi je čast. Još uvijek je u toku rad na obe pjesme, a za slušanje će, nadam se, biti dostupne uskoro.” – gotovo u jednom dahu rekao nam je Karadeglić, ne krijući oduševljenje saradnjom sa svim ovim imenima.

Kako je došlo do saradnje sa svim ovim imenima?

”Sve je počelo sa snimanjem pjesme Crvena ruža. Kada je snimanje krenulo, zamolio sam velikog Emira Hota da mi gostuje na solo gitari. Nakon slušanja pjesme Emir ne samo da je pristao da bude gost na istoj, već me i pozvao da budem njegov tehničar na bini tokom mini turneje benda Osvajači čiji je, kao što rekoh, trenutno član. Ja sam naravno bio pozitivno iznenađen i naravno prihvatio poziv. U toku tih desetak dana sa Emirom izrodila se ideja i za Danijela i za Dada. To je bila njegova ideja. Danijel i Dado su njegovi stari prijatelji i naravno kolege. Pitali smo ih, poslali pjesmu na slušanje i obojica su pristala. Nisam mogao da vjerujem koliku uslugu je Emir bio spreman da mi učini i na njoj sam mu neopisivo zahvalan. Rekoh, to je osim gitariste i veliki čovjek. Sa Mariom Ševarcem i Dobroslavom Slijepčevićem se dobro poznajem. Obojica su veliki muzičari, pored toga podržavaju moj rad i dogovor saradnje je bio brz i jednostavan.” – rekao je Karadeglić za naš magazin.

O Emiru Hotu, Karadeglić ima samo riječi hvale. Kaže da se uvjerio da je Hot, pored toga što je fenomenalan muzičar, isto tako i veliki čovjek.

”Iskustva rada sa Emirom Hotom su sjajna. To je jako kvalitetan i odgovoran muzičar. Snimanje solo gitare za pjesmu Crvena ruža se pored njegovog umora od turneje na kojoj smo bili desilo tačno kad smo i dogovorili, bez problema. Kao što rekoh za sve goste na ove dvije pjesme, tako i za njega, velika mi je čast zbog ove saradnje.” – počastvovan je Karadeglić saradnjom sa velikim imenom rokenrola.

Kada govori o utiscima po povratku sa mini turneje Osvajača, Mitar kaže da bi mogao danima pričati o tome, kao i da je to bilo ogromno iskustvo za njega i podsticaj za budući rad.

”O turneji sa Osvajačima bih mogao napisati tomove knjiga, i sad bi se mogli raspričati u beskonačnost, ali pošto to nećemo, samo bih rekao odlično! Veliko iskustvo i velike avanture sa velikim muzičarima i velikim ljudima.” – kratko i jasno sumira Karadeglić utiske sa, za njega potpuno novog iskustva.

Fotografija sa mini turneje sa Osvajačima (Foto: Privatna arhiva)

Za kraj razgovora, pitali smo Mitra o planovima, a njegovi planovi su usko vezani za stvaranje muzike. Naglašava da pored stvaranja muzike, želi pobjeći od šunda, a po svemu onome što Mitar jeste, reklo bi se da mu ta misija itekako ide od ruke.

”Planovi za budućnost su napredovanje u snimanju i dizajnu zvuka. Pored toga, naravno, stalni rad na novim stvarima vezanim za umjetnost, bijeg od šunda i stvari (da ne kažem muzike) za koje se plata prima lijepljenjem pljuvačkom na čelo. Ukratko plan je življenje, u pravom smislu te riječi. Živio rokenrol!” – poručuje za kraj razgovora Mitar Karadeglić.

Crvena ruža i Vitamini problema se uveliko ”krčkaju”, a nema sumnje da će publika još jednom uživati i osjetiti dar i strast s kojom Karadeglić stvara. Mitar živi i osjeća rokenrol, živi i osjeća muziku, iliti drugačije rečeno Mitar živi za muziku! Zato, kako drugačije završiti ovaj razgovor nego baš onako kako je i Mitar. Živio rokenrol!

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap