Početna  /  Godišnji koncert GKUD-a “Vladimir Gaćinović” u Bileći
bileća Hercegovina Kultura

Godišnji koncert GKUD-a “Vladimir Gaćinović” u Bileći

BILEĆA- Gradsko kulturno-umjetničko društvo “Vladimir Gaćinović“ iz Bileće priredilo je večeras godišnji koncert pred brojnom publikom u Domu kulture “Jevto Dedijer” u ovom gradu.

Seniorski ansambl GKUD-a "Vladimir Gaćinović" (FOTO: Moja Hercegovina)
Seniorski ansambl GKUD-a “Vladimir Gaćinović” (FOTO: Moja Hercegovina)

Bilećkoj publici večeras su se predstavili dječiji, omladinski i seniorski ansambli koji su izveli nekoliko narodnih igara, a osim njih večerašnji program uveličali su plesni klub „Heo“ i vokalna solistkinja Lana Samardžić.

Na repertoaru su se večeras  između ostalih našle „Igre iz Niša“ i „Igre iz Vranja“, a posebno oduševljenje na samom kraju izazvale su „Igre iz Crnorečja“, koje su zajedno izveli dječiji, omladinski i seniorski ansambli, što su Bilećani podržali velikim aplauzom.

Sekretar GKUD-a „Vladimir Gaćinović“ Ljubica Parežanin izrazila je zadovoljstvo večerašnjim koncertom i istakla da je potrebno mnogo truda da se ovakav nastup pripremi, te naglasila da kad sve ispadne kako treba, onda ništa nije teško i za sve ima volje.

Planovi za buduće nastupe, kako je rekla, u mnogome zavise od finansijskih sredstava, iako talenta i volje ne manjka.

„Djeca su jako aktivna na probama, imaju jako puno talenta i šteta je ne edukovati takvu djecu. Mi imamo još dramsku i recitatorsku akciju, koja za sada nije toliko aktivna, već povremeno rade. Mnogo je želja, ali vidjećemo ostvarenja da li će biti, jer kao što sve u ovom sistemu zavisi od novčanih sredstava, tako i mi. Nas čeka i dječji festival u junu koji već četvrtu godinu imamo ovdje u Bileći, a koji je okupljao  mnogo sastava iz bivše Jugoslavije i Republike Srpske“, rekla je  Parežanin za naš magazin.

Ljubica Parežanin
Ljubica Parežanin

Dvanaestogodišnja Dragana Vujović  nastupa u okviru starijeg dječijeg ansambla i večeras je izvela blok igara iz Srbije. Za „Moju Hercegovinu” kaže  da je zbog velike ljubavi prema narodnoj igri i pjesmi odlučila da se počne baviti folklorom, te da posebno uživa u druženju sa svojim vršnjacima i u brojnim putovanjima.

„Folklorom se bavim već tri i po godine. Jako volim narodnu muziku i igru pa sam odlučila da se upišem u folkor. Naučila sam do sada dosta narodnih igara, kao što su Šopske igre, Igre iz Niša, Leskovac i druge. Nastaviću i u budućnosti da se bavim folkorom“, rekla je Dragana.

Dragana Vujović
Dragana Vujović

Gradsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Gaćinović“ iz Bileće postoji još od davne 1935. godine.  Društvo je obnovilo svoj rad 2009. godine i trenutno broji preko 150 članova svih uzrasta.

Milena Koprivica

Oznake
0 Shares
0 Shares
Copy link